Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak ugotować wielkanocny żurek?

W większości polskich domów przy wielkanocnym stole nie może zabraknąć wielkanocnego żurku. To potrawa, którą każdy doprawia nieco inaczej, podstawowe składniki zawsze są jednak takie same. A czy wiecie, skąd pochodzi słowo żur? Pochodzi ono od staroniemieckiego słowa sūr, czyli kwaśny! Dziś zdradzę Wam, z jakiego przepisu ja korzystam, przyrządzając wielkanocny żurek.

Przepis na żurek wielkanocny

Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • 400 ml zakwasu żytniego do żurku
  • 500 g białej kiełbasy
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku

Bulion zagotowujemy w garnku i dodajemy do niego białą kiełbasę, gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy żurek, warto dodawać go powoli i stopniowo – do smaku. Gotujemy jeszcze przez parę minut i na koniec dodajemy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.

Żurek podaję z gotowanymi na twardo jajkami, pokrojoną kiełbasą i ziemniakami. Fajnym rozwiązaniem jest także podanie żurku w chlebie!