Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Przepis na ciasto francuskie

Ciasto francuskie to coś, co często kupujemy w sklepie, bo boimy się długości przepisu i ilości pracy, jaka nas czeka. Czy słusznie? Trochę tak, prawdopodobnie jeśli nie jesteś fanem pieczenia, po przygotowaniu ciasta francuskiego odechce Ci się łapać za wałek przez najbliższe tygodnie. Ale czy to oznacza, że nie warto go robić? Absolutnie nie! Wręcz przeciwnie, chociaż raz dobrze przygotować takie ciasto samemu, aby zobaczyć, jak duża jest przepaść pomiędzy ciastem domowym, a marketowym.

Jak zrobić domowe ciasto francuskie?

Składniki:

  • 500 g masła
  • 400 g mąki
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka soli

Sól wlewamy do wody i mieszamy, aż się rozpuści. 100 g masła roztapiamy w rondelku. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę z solą i masło. Ciasto zagniatamy, formujemy w kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Resztę masła ucieramy w misce na gładką masę. Masę wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkujemy do grubości około 2 cm. Wkładamy masło do lodówki.

Gdy czas upłynie ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na kształt kwadratu. Na środek ciasta kładziemy wcześniej przygotowany płat masła. Ciasto zalepiamy „na kopertę”, w taki sposób, aby masło się nie wydostało.

Ciasto z masłem rozwałkowujemy i składamy na trzy części. Ponownie odkładamy na 2 godziny do lodówki. Ten proces należy powtórzyć jeszcze przynajmniej 5 razy w odstępach 2 godzin. Nic się nie stanie jednak jeśli ciasto przez noc poleży w lodówce i następnego dnia rano wrócisz do wałkowania.

Po wszystkim ciasto wystarczy rozwałkować na grubość około 0,5 cm lub cieniej i można już go użyć do ciastek, przystawek czy rogaliczków!