Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Chodzicie po lesie i zbieracie grzyby? Ja robię to często! Zbieranie grzybów z całą rodziną to fantastyczna zabawa, a przy okazji może być w tym zdrowa rywalizacja, kto znajdzie najwięcej grzybów! Wiecie… „emocje jak na grzybobraniu”. 😉 Ale kiedy już przyniesiemy ogromne ilości grzybów do domu to co dalej z nimi zrobić? Ususzyć, to pierwsza myśl, co jednak dalej z suszonymi grzybami? Ile grzyby w takiej formie wytrzymają i w jakim daniu się sprawdzą?

W jakich warunkach przechowywać suszone grzyby?

Przede wszystkim w mieszkaniu nie może być nadmiernej wilgoci. Jeżeli na oknach nie skrapla się para, na ścianach nie ma wilgotnych plam, a w domu panuje normalna temperatura pokojowa, warunki są już całkiem dobre! Suszone grzyby najlepiej przechowywać z dala od kontaktu ze światłem. Najlepiej więc zaopatrzyć się w szczelne, nieprzezroczyste pojemniki do przechowywania. Jeżeli pojemniczki są przezroczyste, muszą koniecznie znajdować się w szafce. Dobrze wysuszone i odpowiednio przechowywane grzyby mogą w takiej formie leżeć nawet do trzech lat!

Czy można mrozić suszone grzyby?

Jak najbardziej, muszą one jednak znajdować się w szczelnym opakowaniu na przykład w woreczku foliowym lub plastikowym pojemniku. Tak zamrożone grzyby można przechowywać bezpiecznie przez około rok, później należy je zużyć lub wyrzucić.

Do czego używać suszonych grzybów?

Pierwszą myślą, jaka przychodzi mi do głowy jest użycie grzybów suszonych do przygotowania zupy! Pyszna, wigilijna zupka z suszonych grzybów to jedno z najlepszych wigilijnych dań. Suszone grzyby także idealnie uzupełniają smak bigosu, są też niezastąpione przy kapuście z grzybami! Dodatkowo suszone grzyby dodadzą delikatnego aromatu daniom takim jak gołąbki, łazanki i żeberka w kapuście. Możesz potraktować suszone grzyby jako ważny składnik dania, ale też jak przyprawę!