Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Dlaczego warto jeść winogrona?

Winogron znany i ceniony jest już od tysięcy lat. Owoc ten bogaty jest w cenne witaminy i minerały. Szczególnie potrzebny jest winogron teraz, ponieważ chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Jak ważne jest spożywanie winogrona dla organizmu i w jaki sposób może on wpływać pozytywnie na nasze zdrowie?

Ważne

Najlepsze do przechowywania winogrona będą pojemniki próżniowe, wydłużą one świeżość tych owoców aż do 7 dni! Pamiętaj także, aby winogrona myć dopiero tuż przed jedzeniem.

 

Wartości odżywcze winogron

Winogrona to bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Wśród nich można wymienić witaminę C, A oraz witaminy z grupy B, a także potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, miedź i żelazo. To także jeden z niewielu owoców, zawierający jod! Dodatkowo winogrona te mają zaledwie 67 kalorii w 100 gramach. 82% tego owocu to woda, winogron więc dodatkowo nawadnia nasz organizm.

 

CIEKAWOSTKA

W medycynie niekonwencjonalnej powstał specjalny dział o nazwie ampeloterapia, który zajmuje się leczeniem winogronami, sokiem winogronowym, a nawet winem.

 

Właściwości winogron

  • Zabijają komórki rakowe — wspomagają zapobieganie rozwojowi raka.
  • Chronią narządy przed uszkodzeniem podczas zespołu metabolicznego.
  • Obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają odporność na insulinę, co może skutkować zapobiegnięciem chorobom serca oraz cukrzycy.
  • Zapobiegają miażdżycy i chorobom takim jak zawał serca oraz udar mózgu.
  • Chronią oczy przed zaćmą i uszkodzeniem siatkówki.
  • Wspomagają redukcję masy ciała dzięki resweratrolowi, który nasila proces rozpadu tkanki tłuszczowej.
  • Zwiększają jędrność i elastyczność skóry, a także nadają jej zdrowego koloru.
  • Pobudzają jelita do pracy i likwidują zaparcia.
  • Zapobiegają stanom zapalnym.