Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Przepis na ciasto marchewkowe

Dzisiaj rano spoglądając na kalendarz przeczytałam, że mamy Dzień Ciasta Marchewkowego! To ciasto, które powstało już w średniowieczu, a u nas nie jest specjalnie popularne. A szkoda, bo to tanie, łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne ciasto. Właśnie dlatego kiedy spojrzałam dziś w kalendarz, od razu ruszyłam do kuchni z postanowieniem, że przygotuję to ciasto. Potrzebne składniki mam w kuchni na co dzień, więc nie było wymówek.

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki tartej marchwi
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody

Marchew trzemy na tarce. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i startą marchew dalej miksując. W osobnej misce mieszamy suche składniki. Teraz pozostaje już tylko połączyć zawartości obydwóch misek.

Na koniec całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Doskonale sprawdzi się blacha do pieczenia 28×23 cm. Ciasto piec 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!