Blachy do pieczenia i formy do ciast

Blachy do pieczenia ciast

Blachy do ciasta to niezbędny dodatek w kuchni, gdzie królują zapachy ciast czy pizzy. W zależności od kształtu i faktury dają nam inne możliwości. Mimo tego, że występują w różnych kształtach i rozmiarach, są produktem uniwersalnym. Uniwersalne formy do pieczenia nadają się do różnych wypieków, zaczynając od ciast, pizzy, a kończąc na daniach wytrawnych typu pasztety, czy inne pieczone mięsa. Przy wyborze blachy, warto kierować się jej specyficznymi cechami, materiałem z jakiego są zrobione, kształtem czy rozmiarem.

Forma do pieczenia

Blacha z powłoką „non-stick” w całości gwarantuje nieprzywierania ciast i innych wyrobów. Dodatkowo przy użytkowaniu takie blachy, warto pamiętać o środkach ostrożności, które ochronią powłokę blachy. Blachy w zależności od przeznaczenia występują w różnych kształtach. Blacha do pieczenia ciasta to każda prostokątna forma do pieczenia, która świetnie sprawdzi się w pieczeniu placka, sernika czy szarlotki. Asortyment blach przewiduje nawet blachy do pieczenia pizzy. Blacha do pieczenia pizzy charakteryzuje się okrągłą formą oraz powłoką nieprzywierającą. Nie należy także zapomnieć o formach do tortu - blacha do pieczenia okrągła, będzie wówczas jedynym dobrym wyborem.

Blacha do pieczenia z wyjmowanym dnem

W naszej ofercie mamy na prawdę dużo, różnych rodzajów blach do pieczenia. Szczególnie polecamy bardzo wygodne blachy do pieczenia z wyjmowanym dnem. Dodatkowym produktem jaki znajdą Państwo w tej kategorii są blachy do pieczenia z rusztem. Blacha do pieczenia z rusztem to świetna alternatywna dla patelni oraz dla uniwersalnej blachy do piekarnika. Pozwala na pieczenie z jednoczesnym pozbywaniem się nadmiernego tłuszczu z potraw mięsnych. Jest to świetnym produkt uzupełniający do asortymentu Waszej kuchni. W naszej ofercie znajdują się również blachy do pieczenia emaliowane oraz stalowe, wszystko po to, aby każdy znalazł coś dla siebie. Blacha do pieczenia emaliowana to bardzo zdrowy wybór, szklista emalia nie wchodzi w reakcję z żywnością oraz nie wydziela sztucznych substancji. Oba rodzaje formy do ciasta są także łatwe do umycia.

Fakturowa blacha do pieczenia ocynkowana. 

Blacha ocynkowana z to najbardziej popularny rodzaj blachy – srebrna z pokarbowanym dnem. Fakturowane dno zapobiega przywieraniu ciasta do dna blachy. W zależności od przeznaczenia występują w innym kształcie. Wśród blach do pieczenia możemy znaleźć tradycyjną keksówkę, blachy prostokątne i kwadratowe. Blachy do pieczenia piernika czy pasztetu występują w różnych rozmiarach. Keksówka czy blacha do pieczenia chleba to mała, prostokątna forma, która nadaje naszym wypiekom odpowiedni kształt i wielkość. W małej formie chleb pięknie wyrośnie, a pasztet, po rozkrojeniu, będzie w idealnym rozmiarze na kanapkę. Jak każda blacha, przed pieczeniem wymagają natłuszczenia. 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl