3 SPOSOBY NA TRUDNE ZABRUDZENIA GARNKÓW EMALIOWANYCH

Zastanawiałeś się jak wyczyścić przypalony garnek emaliowany? Trudne zabrudzenia garnków i patelni emaliowanych to bardzo częste zjawisko. Powstają na skutek zbyt długiego gotowania, przez nieuwagę oraz przy gotowaniu gęstych potraw. Jeśli samo umycie garnka w ciepłej wodzie z płynem do mycia nie wystarczy, warto spróbować innych naturalnych sposobów, które nie uszkodzą powierzchni emaliowanej. Przygotowaliśmy dla was 3 proste sposoby na poradzenie sobie z trudnymi zabrudzeniami. Sposoby na wyczyszczenie garnków emaliowanych są proste i szybkie do przygotowania.

Zanim przejdziemy do 3 sposobów czyszczenia trudnych zabrudzeń warto przypomnieć o jednej z podstawowych zasad pielęgnacji naczyń emaliowanych: 

Pozwól naczyniom emaliowanym wystygnąć.

Ważnym elementem pielęgnacji naczyń emaliowanych jest pozostawienie ich do wystygnięcia. Zanurzanie gorącego naczynia emaliowanego lub patelni w zimnej wodzie może spowodować pęknięcia i odpryski emalii. Przed myciem naczyń emaliowanych, upewnij się, że całkiem wystygły. 

3 domowe sposoby na trudne zabrudzenia naczyń emaliowanych. 

1. Mycie ręczne trudnych zabrudzeń. 

  • gorąca woda
  • mydło
  • miękka gąbka
  • ścierka z bawełny lub mikrofibry

Do naczynia włóż kawałek zwykłego mydła i zalej je gorącą wodą do momentu wytworzenia emulsji. Pomieszaj roztwór drewnianą lub silikonową łyżką, aż do wytworzenia piany. Zostaw naczynia na 10-15 minut. Namoknięcie pomoże w usunięciu resztek jedzenie, które przywarły do garnka, czy patelni. Po namoczeniu wyczyść naczynie miękką gąbką. Nie używaj ostrych części gąbki z wełny stalowej, które mogą uszkodzić powłokę emaliowaną. Dla odpowiedniej ochrony naczyń, myj je bezpośrednio po gotowaniu, aby nie doprowadzić do zaschnięcia zabrudzeń. Aby usunąć resztki mydła, spłucz naczynie gorącą wodą. Wysusz naczynie bawełnianą ścierką, ścierką z mikrofibry lub ręcznikiem papierowym. Upewnij się, że garnek emaliowany jest całkiem suche i nie pozostały na nim resztki mydła.

2.  Usuwanie przypaleń, osadu i przebarwień z garnków emaliowanych. 

  • woda
  • soda oczyszczona
  • drewniana łyżka

Łatwym sposobem na usunięcie przypaleń, osadu i przebarwień jest gotowanie sody oczyszczonej w naczyniu. Proporcje są bardzo proste: 2 łyżki sody oczyszczonej na 4 szklanki wody. Jeśli 4 szklanki wody to za mało, aby przykryć osad, zwiększ odpowiednio ilość i dostosuj proporcje. Roztwór podczas gotowania mieszaj drewnianą łyżką. Po skończonym gotowaniu wysusz garnek emaliowany bawełnianą ścierką. 

3. Pasta z sody oczyszczonej do czyszczenia trudnych zabrudzeń.

  • soda oczyszczona
  • zimna woda
  • ocet biały lub winny w sprayu
  • stara szczoteczka do zębów

Do trudniejszych zabrudzeń można użyć pasty z sody oczyszczonej. Przygotowanie jest proste i polega na zmieszaniu zimnej wody z taką ilością sody oczyszczonej, aby powstała pasta o konsystencji pasty do zębów. Nanieś pastę z sody na przypaloną powierzchnię garnka lub patelni. Pastę można rozprowadzić dłonią lub ręcznikiem papierowym. Zostaw pastę na noc, aby pochłonęła zabrudzenia powstałe podczas przypalenia garnka. Na drugi dzień spryskaj zaschniętą pastę octem białym lub winnym. Pomoże to wyczyścić garnek lub patelnię oraz zmiękczy pastę z sody. Przy użyciu starej szczoteczki do zębów wyszoruj naczynie z pasty sodowej. Podczas szorowania stosuj okrężne ruchy w celu usunięcia zabrudzeń. Unikaj szorowania ostrymi gąbkami, które mogą porysować powierzchnie garnka. Na koniec spłucz i wysusz naczynie emaliowane. Jeśli wszystkie zabrudzenia nie zejdą, czynność można powtórzyć. Metodę tą można stosować również do wyczyszczenia przypaleń od zewnątrz.