Dziś Międzynarodowy Dzień Herbaty i z tej okazji przygotowałam kilka przepisów na ten pyszny, rozgrzewający wywar. Do przygotowywania tego rodzaju herbat warto zaopatrzyć się w specjalne dzbanki z sitkiem, który odcedzi nasz napar.

1. Herbata rozmarynowa

Składniki:

  • herbata czarna
  • gałązka rozmarynu
  • pieprz czerwony
  • plaster cytryny
  • plaster grejpfruta
  • sok malinowy

Herbatę w raz rozmarynem i rozgniecionym pieprzem zaparzamy, a następnie do naparu dodajemy owoce i sok.

2. Herbata imbirowa

Składniki:

  • herbata czarna
  • imbir
  • sok pomarańczowy
  • suszona żurawina

Niewielki kawałek imbiru obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka i dodajemy 100 ml wody, gotujemy kilka minut. Następnie zalewamy wrzącym wywarem herbatę i po zaparzeniu dodajemy 2 łyżki soku pomarańczowego oraz kilka sztuk suszonej żurawiny.

3. Herbata a la szarlotka

Składniki:

  • herbata czarna
  • jabłka prażone w słoiku
  • goździki
  • cynamon
  • suszona żurawina

Kilka goździków staramy się rozdrobnić, krojąc na mniejsze elementy lub miażdżąc w moździerzu. Wrzucamy je do małego garnka wraz z kilkoma gramami cynamonu. Wlewamy około 100 ml wody i gotujemy przez parę minut. Następnie powstałym wywarem zalewamy herbatę. Do zaparzonej herbaty dodajemy 2 łyżeczki prażonych jabłek i żurawiny.

4. Herbaciany grzaniec

Składniki:

  • herbata czarna
  • laska cynamonu
  • goździki
  • anyżowe gwiazdki
  • laska wanilii
  • kardamon
  • miód spadziowy

Herbatę zaparzamy, a następnie do dzbanka dodajemy kolejno laskę cynamonu oraz wanilii, parę anyżowych gwiazdek i goździków, szczyptę kardamonu i miód do smaku.

5. Herbata limonkowa

Składniki:

  • herbata czarna
  • limonka
  • imbir
  • miód spadziowy

Herbatę zaparzamy. Do naparu dodajemy kilka plastrów limonki oraz nieco startego imbiru. Napój dosładzamy dowolną ilością miodu.