Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

5 przepisów na jajko wielkanocne

Ile jajek na twardo z solą lub majonezem można zjeść? Masz już dość ciągle tych samych przepisów wielkanocnych? Przygotowałam na dzisiaj kilka różnych propozycji przyrządzenia jajek na stół wielkanocny! Ale, ale zanim przejdziemy do kuchni, zatrzymajmy się na chwilę w sklepie, podczas wybierania jajek. Jajka w sklepie mają oznaczenia od 0 do 3 i warto wiedzieć, co to oznacza. Numer 2 oznacza jajka od kur z chowu klatkowego, które całe życie spędzają w zamknięciu. Numerem 2 oznaczone są jajka kur z chowu ściółkowego. Oznacza to bardzo podobne warunki dla kur, z tym że mają możliwość wychodzenia z klatek do specjalnego kurnika. Wciąż jednak nie wychodzą na zewnątrz. Jajka oznaczone numerem 0 i 1 pochodzą od tak zwanych „szczęśliwych kurek”, jest to najbardziej etyczny wybór, ponieważ kury znoszące te jaja swobodnie mogą chodzić po dworze. Różnica między 1 a 0 jest w żywieniu. Jajka oznaczone numerem 0 pochodzą od kur karmionych paszami ekologicznymi.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pietruszka

Jajka gotujemy na twardo. Po ostygnięciu jajka przekrajamy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtka. W misce rozdrabniamy tuńczyka, dodajemy żółtka, majonez i chrzan oraz posiekaną pietruszkę.

Na koniec połówki białek układamy na półmisku i powstałą wcześniej masę wkładamy na miejsce żółtek.

Pasta jajeczna

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo, a następnie gdy ostygną – obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski z jajkami dodajemy majonez i musztardę oraz posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku i gotowe.

Jajka w galarecie

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 litry rosołu
  • 0,5 szklanki groszku z puszki
  • 0,5 szklanki kukurydzy z puszki
  • 6 łyżek żelatyny

Jajka gotujemy na twardo. Bulion zagotowujemy i dodajemy żelatynę, czekamy, aż rozpuści się i ostygnie.

Przygotowujemy pojemniczki, do których następnie wkładamy po połówce jajka. Dosypujemy groszek i kukurydzę, ja często dodaję również mięso z rosołu. Całość zalewamy bulionem i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Kotleciki jajeczne

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku

4 jajka gotujemy na twardo. Po ostygnięciu jajka obieramy i rozgniatamy w misce widelcem. Do masy dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz posiekany koperek. Masę doprawiamy do smaku.

Z powstałej masy formujemy niezbyt duże, spłaszczone kulki, które następnie obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na patelnię. Kotleciki smażymy do zarumienienia.

Jajko w serowej skorupce

Składniki:

  • 5 jajek
  • 80 ml mleka
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej
  • sól

4 jajka gotujemy na twardo. 1 surowe jajko rozkłócamy z mlekiem i solą. W drugiej misce mieszamy bułkę tartą z serem żółtym. W rondlu rozgrzewamy olej. Jajka panierujemy kolejno w mleku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor.