Garnki żeliwne to naczynia, które znamy i cenimy od lat. Naczynia żeliwne wymagają jednak specjalnego traktowania, aby służyły nam długo. Oto nasze porady dotyczące przygotowania i pielęgnacji garnków żeliwnych.

Naczynia żeliwne to stara dobra tradycja, do której chętnie wracamy. Samo żeliwo to wynalazek Chińczyków – co zapewne nie wszystkim przypadnie do gustu. Garnki żeliwne jednak zawdzięczamy Anglikom. To właśnie miłośnicy sosu miętowego i ciepłego piwa jako pierwsi wypalili naczynia żeliwne. I wdzięczni jesteśmy im za to. Po latach smakosze powrócili do zacnego obyczaju używania w kuchni tych wyjątkowych produktów.

Garnki żeliwne to nie są garnki „nał”

Oj nie. Garnki żeliwne są produktem, który lubi być celebrowany. Ale… odwdzięczy się nam wyjątkowym smakiem i aromatem dań. Każdy inny garnek możemy przynieść ze sklepu, opłukać i gotować. Ale nie ten!

Po pierwsze – oczywiście usuwamy z garnków żeliwnych wszystkie naklejki i myjemy. Najprościej, gorącą wodą, można dodać detergentu.

Po drugie – należy je porządnie osuszyć – ściereczką, ręcznikiem kuchennym.

Po trzecie – rozgrzej garnek żeliwny na kuchence.

Po czwarte – trzeba wetrzeć w powierzchnię olej lub inny tłuszcz, którego używamy. Nie masło oczywiście, bo to i bankructwo w dzisiejszych czasach, i warto pamiętać, że ma ono bardzo niską temperaturę rozkładu – tzw. punkt dymienia.

Po piąte – ostudź.

Twój garnek żeliwny jest gotowy do pracy.

Niektórzy znawcy zalecają wypalanie garnków żeliwnych w ognisku. Świetna rada, jak ktoś mieszka w Bieszczadach. Nawet jeśli próbowalibyśmy zrobić coś takiego na działce lub przed domem albo co nie daj Bóg przed blokiem, życzliwi sąsiedzi wezwaliby Straż Pożarną zanim zdążylibyśmy się uporać choćby z jednym garnkiem żeliwnym. Jeśli wykonacie krok po kroku naszą instrukcję garnki będą OK i św. Florian się nie natrudzi.

Garnek żeliwny BIOL 4 L 119,9 zł dostępny tutaj

Codzienne użytkowanie garnków żeliwnych

Mycie. – Garnki żeliwne są wdzięcznym przyrządem kuchennym ale potrzebują nieco miłości. Ach wszak jak świat cały! Naczynie te po gotowaniu (i ostudzeniu!) myjemy gorąca wodą. Możemy używać detergentów, możemy użyć jak nasze babcie sody, która jest ekologiczna i wraca do łask. Mądrale niektórzy zalecają mycie garnków żeliwnych solą. Wystarczy jednak obejrzeć podwozie samochodu po zimie, by przekonać się ile ona szkód potrafi zdziałać. Osobiście użyłabym jej jedynie w ekstremalnym przypadku. Dotychczas się nie zdażyło. Mocno zapieczone resztki można zagotować z wodą i po problemie. Stosowanie drapaków, ostrych myjek nie jest zalecane przez producentów. I najczęściej wcale nie jest potrzebne. Garnki żeliwne i zmywarka? Nie! Absolutnie nie. Jak pisałam wcześniej to nie są garnki „nał”.

Przechowywanie garnków żeliwnych

Przechowywanie. – Garnki żeliwne przede wszystkim muszą być suche. Warto po myciu wetrzeć w nie cieniutką warstewkę oleju. Przynajmniej ja tak robię zgodnie z radą mamy. A mamy rady najlepsze jak wiemy. Szafka do przechowywania? Nic szczególnego. Musi być sucha, czysta, przewiewna no i mocna! Nie żart. Garnki żeliwne ważą sobie porządnie. Jak nie ważą, znaczy nieprawdziwe są. Ale u nas kupicie PRAWDZIWE garnki żeliwne – solidne i ciężkie.

Garnki żeliwne nie nadają się do przechowywanie żywności, zwłaszcza dłuższy czas. Z dwóch powodów. Po pierwsze same garnki żeliwne tego nie lubią. Może się pojawić od wilgoci i kwaśnego odczynu nalot rdzy. Po drugie żeliwo „oddaje” nieco żelaza potrawie. Samo w sobie i owszem może i zdrowe ale smak nie koniecznie. Potrawka z posmakiem metalicznym niekoniecznie zachwyci gości.

Garnki żeliwne są zrobione ze stopu metali. Choćby podstawowa wiedza z fizyki podpowie nam, że stopy są nieodporne na szok termiczny i uderzenia. Garnek żeliwny pod żadnym pozorem nie może trafić wprost z lodówki do piekarnika! Te doskonałe naczynia nagrzewają się pomału. Zaczynamy od małego płomienia. Garnek żeliwny dzięki grubym ściankom nagrzeje się równo. Potrawa osiągnie temperaturę wolniej ale zachowa wszystkie smaki i aromaty i pozwoli im się zmieszać w fascynującą całość. Garnki żeliwne sprawdzą się na kuchni gazowej, elektrycznej, indukcyjnej w piekarniku i nie obrażą się na tradycyjne fajerki. To uniwersalne i doskonałe naczynia kuchenne. Można w nich smażyć, dusić, piec i zapiekać. Garnek żeliwny to doskonały wybór i w każdej kuchni powinien się znaleźć.