Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

5 zasad przechowywania w lodówce

Jeśli nie wiesz, jak układać żywność w lodówce, zapraszamy do zapoznania się z naszym poradnikiem na temat przechowywania w lodówce. Znajdziesz tutaj zasady, które warto zastosować w praktyce w celu zachowania trwałości i świeżości produktów spożywczych. 

Od czego zależy trwałość produktów? 

Przechowywanie żywności w lodówce to nie kaprys, lecz warunek utrzymania świeżości i trwałości produktów spożywczych. Trwałość produktów żywnościowych jest bardzo zróżnicowana. Najmniej trwałe są surowce i produkty świeże, np. warzywa, owoce, mięso, jaja. W przypadku tych produktów należy zwrócić uwagę na czas i temperaturę przechowywania. Bardziej trwałe są surowce i produkty częściowo przetworzone takie jak, np. niektóre przetwory mleczne, mięsne i zbożowe. Największą trwałością charakteryzują się produkty żywnościowe w formie koncentratów oraz produkty z dodatkiem konserwantów. Za psucie produktów żywnościowych odpowiadają bakterie, pleśnie i drożdże. Psucie widoczne jest poprzez zmianę smaku, zapachu, barwy oraz zmiany tekstury takie jak śluzowatość i gnicie. Warto pamiętać, że żywność może być niezdatna do spożycia dla konsumenta jeszcze przed wykryciem zmian widocznych. 

Zmiany zachodzące w produktach spożywczych podczas przechowywania dzielą się na korzystne i niekorzystne. Korzystne zmiany związane z dojrzewaniem produktu to: poprawa wyglądu, zmiana smaku i zapachu. Zmiany niekorzystne związane z psuciem się produktu obniżają wartość odżywczą i technologiczną produktu.

Jak układać żywność w lodówce?

Oto 5 zasad przechowywania: 

  1. Górna półka charakteryzuje się temperaturą w granicach 8°C. Na górnej półce należy przechowywać produkty mleczne, np. jogurty, kefiry, śmietana oraz dżemy i ciasta. 
  2. Środkowa półka to temperatura poniżej 5°C. Na tej półce przechowujemy produkty, które szybko się psują, mają krótki termin przydatności i wymagają przechowywania w temperaturze niższej niż 5°C. Tutaj przechowujemy sery wędliny oraz dania gotowe. Sery oraz wędliny przechowuj w specjalnych, szczelnych pojemnikach w celu ograniczania wysuszania produktów.
  3. Dolna półka służy do przechowywania świeżych mięs, ryb oraz owoców morza. Te produkty przechowuj w zamkniętych pojemnikach. Ochronisz lodówkę przed łapaniem różnych zapachów oraz ograniczysz przedostawanie się różnych drobnoustrojów do mięs. Temperatura tutaj jest najniższa, bo ok. 2°C. 
  4. Szuflady służą do przechowywania warzyw i owoców. Temperatura tutaj panująca to ok. 6-8°C. Dodatkowo szuflady charakteryzują się wysoką wilgotnością. Raczej nie myjemy warzyw i owoców przed włożeniem do lodówki, ponieważ może to powodować szybsze psucie się żywności. Sałaty i inne warzywa nie przechowujemy w zamkniętej folii, czy innym opakowaniu, ponieważ w warunkach beztlenowych dochodzi do psucia się żywności. 
  5. Boczne półki, czyli drzwi lodówki służą do przechowywania słoików z przetworami, musztardy, ketchupu, chrzanu, soków w kartonie. Na drzwiach lodówki znajduje się również pojemnik na jajka. Temperatura tu panująca to ok. 10°C. 

Zasady przechowywania produktów żywnościowych w lodówce są ważne, ponieważ pozwalają na zachowanie trwałości produktów. Jest to istotne w celu ograniczenia wyrzucania i marnowania żywności. Zapoznanie się z zasadami przechowywania produktów spożywczych to jeden z kluczowych etapów dla osób wyznających zasadę Zero Waste. Zero Waste to styl życia, w którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów. 

Poniżej grafiki informujące przygotowane przez portal Czytamy Etykiety. 

Pojemniki do przechowywania żywności w lodówce.

Będąc przy temacie przechowywania, warto zastanowić się nad pojemnikami do przechowywania żywności. Niezwykle innowacyjne są zwłaszcza pojemniki próżniowe. To właśnie one pozwalają zachować świeżość produktów na dłużej. Koniecznie trzeba jednak do nich zakupić pompkę do pojemników próżniowych – np. marki Eco-Vacuum. W naszym sklepie znajdziecie ciekawe propozycje włoskiej marki Snips. Marka oferuje pojemniki do przechowywania warzyw, owoców, wędlin oraz serów. Ciekawym rozwiązaniem zaoferowanym przez markę Snips jest pojemnik na banana. Atrakcyjne są również pojemniki do przechowywania cytryny, czosnku oraz ciasteczek.

Pojemniki na lunch lub inne przekąski do pracy i szkoły.

Ważnym elementem w pracy i w szkole jest posiłek. Dzięki przekąskom poprawiamy koncentrację i wydajność. Jeśli planujemy wyjście na 6-8 h warto zabrać ze sobą drugie śniadanie czy inną przekąskę. Mogą to być kanapki, sałatka czy jogurt z musli i owocami. W naszym sklepie znajdziecie dedykowane pojemniki na warzywa oraz pojemniki na kanapki i sałatke.