Było już o pikniku, najwyższy czas na rozszerzenie tematu przekąsek, jakie możemy wziąć ze sobą! Podam wam 6 moich pomysłów na to. co możecie wziąć ze sobą na piknik, większość z nich możemy spokojnie włożyć do koszyka, znajdą się jednak też takie przekąski, do których konieczne jest posiadanie lodówki turystycznej.

Ręcznie upieczone ciasteczka

Przepis na maślane ciasteczka jest dziecinnie prosty i na pewno każdy sobie z nim poradzi, a taka słodka przekąska sprawi radość każdemu! Dodatkowo w zasadzie do przygotowania przekąski wystarczy stolnica, wałek do ciasta i nóż kuchenny bądź specjalne foremki do ciasta, tutaj nie ma wydziwiania, robimy ciasto – wałkujemy ciasto – wcinamy kształty.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 190 g masła

Masło kroimy na małe kawałki i wszystkie produkty zagniatamy ze sobą na jednolitą masę, a następnie owijamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto zagniatamy szybko i przekładamy na stolnicę, a następnie za pomocą wałka do ciasta tworzymy placek ciasta o grubości około pół centymetra. Teraz to już tylko nasz wybór, czy zdecydujemy się wziąć noże kuchenne w swoje ręce i wyciąć samodzielnie jakieś kształty, czy pójdziemy na łatwiznę i wykorzystamy gotowe wykrawacze do ciasta. Ciasteczka należy piec około 10 minut w temperaturze około 180 st. C.

Zdrowe lody na patyku

Jeżeli posiadamy lodówkę turystyczną, w której możemy przewieźć bezpiecznie lody bez ryzyka, że się roztopią, serdecznie zachęcamy do własnoręcznego stworzenia lodów na patyku! W tym celu potrzebujemy pojemniki do lodów na patyku i owoce, dodatkowo może przydać się miód, albo syrop daktylowy, aby osłodzić nieco bardziej naszą przekąskę. Nie ma tutaj żadnego przepisy, miksujemy – co chcemy w proporcjach – jakie chcemy – truskawki, banany, kiwi… następnie powstałe koktajle przelewamy do pojemników do lodów i wkładamy do zamrażarki.

Czekoladowe babeczki

Babeczki nie muszą być przechowywane w lodówce, chociaż zalecałabym to, zwłaszcza w upalne dni. Muffinki to dość często wybierana opcja piknikowa, łatwa do zrobienia i niesamowicie smaczna, ja akurat zdecydowałam się na babeczki czekoladowe, bo te najbardziej lubię! Do przyrządzenia muffinek potrzebne nam będą tylko specjalne foremki do babeczek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

Przygotowujemy dwie miseczki i w jednej mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej jajko, olej i mleko. Następnie obie masy łączymy w całość i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ostatni właściwie etap to pokrojenie na drobne kawałeczki czekolady i dodanie do naszej masy. Przelewamy masę do foremek na babeczki i wkładamy gotowe babeczki do piekarnika o temperaturze 200 st. C na około 20 minut.

Orzeźwiający i nawadniający arbuz

Wcale nie musimy przed piknikiem ślęczeć godzinami w kuchni, aby zrobić coś smacznego! Jeżeli chcemy szybkiej przekąski, to wystarczy pokroić dorodnego arbuza, da nam on podwójne korzyści, nie będziemy głodni i nie będzie nam się chciało pić.

Kanapki do przygotowania na miejscu

Jeżeli chcemy na pikniku świeżego posiłku, wystarczy przygotować parę podstawowych produktów a kanapki przyrządzić na miejscu! Warto wziąć ze sobą w takiej sytuacji pojemniki na żywność, do których weźmiemy ser, szynkę i różnego rodzaju warzywa – pomidory, paprykę, rzodkiewkę. Dodatkowo możemy przyrządzić wcześniej w domu pastę z awokado, to smaczna i zdrowa opcja do kanapek, doskonała na rodzinny piknik.

Składniki na pastę z awokado:

  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Pieprz mielony, sól i papryczka chili do smaku

Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki, a następnie wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Pasta jest gotowa!

Bagietka z tym, co lubisz

Wersja dla leniwych, czyli bierzemy bagietki, miseczki emaliowane i różne składniki w których możemy maczać bagietkę – ser biały rozrobiony ze śmietanką na słodko lub słono, dżem, powidła, pasta z awokado, miód, humus. Podczas pikniku przekładamy wszystkie produkty do miseczek i zajadamy je, wykorzystując taką „rwaną” bagietkę jako łyżeczkę.