Kiełki to młode roślinki, które jak mówi nazwa dopiero co wykiełkowały. Takie roślinki charakteryzują się wyjątkowym smakiem i przede wszystkim zawierają mnóstwo witamin. Ale uwaga. Jeżeli podejmujecie się sadzenia kiełków pamiętajcie, że nie można sadzić na kiełki zwyczajnych nasion kupionych w sklepie. Muszą być one specjalnie przeznaczone do kiełków. Nasiona przeznaczone do sadzenia w ziemi zwykle są impregnowane poprzez różne środki chemiczne.

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki zawierają szczególnie dużo wszelkich witamin: A, z grupy B, C, D, E, K, PP. Dodatkowo są źródłem magnezu, żelaza, potasu, wapnia, cynku, miedzi i selenu. Kiełki dostarczają również naszemu organizmowi błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Co ważne dla osób na diecie, kiełki są niskokaloryczne i lekkostrawne. Wszystkie te witaminy sprawiają, że kiełki mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Szczególnie warto jeść kiełki jesienią i zimą, wzmacniają naszą odporność.

Przechowywanie kiełków

Gotowe kiełki najlepiej zjeść jak najszybciej. Nie znaczy to jednak, że ich przechowywanie jest niemożliwe. Jeżeli chcesz kiełki schować do lodówki, najlepiej po zebraniu rozłożyć je luźno na ręczniku papierowym, i poczekać aż lekko obeschną. Po około godzinie kiełki powinny być już suche, wówczas wkładamy je do pojemnika na żywność z pokrywką i chowamy do lodówki. Kiełki wytrzymają przechowywane w ten sposób około 7 dni.

Wartości odżywcze i smak kiełków

  • Kiełki rzodkiewki — witamina A, z grupy B, C, E, cynk, fosfor, jod, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, siarka, wapń, żelazo
  • Kiełki brokuła — witamina A, z grupy B, C, E i K, cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, selen, wapń, żelazo
  • Kiełki soczewicy — witamina A, z grupy B, C i K, aminokwasy, bor, cynk, fosfor, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń, żelazo
  • Kiełki buraka — witamina A, B1 i C, cez, kobalt, magnez, mangan, miedź, potas, rubid, wapń, żelazo
  • Kiełki słonecznika — witamina A, z grupy B, C, D, E i K, białko, cynk, kobalt, krzem, fluor, fosfor, jod, nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń, żelazo
  • Kiełki fasoli mung — witamina A, z grupy B, C i E, cynk, fluor, fosfor, magnez, mangan, potas, selen, siarka, wapń, żelazo
  • Kiełki lucerny — witamina A, z grupy B, C i E, beta-karoten, białko, błonnik, chlorofil, cynk, fitoestrogeny, fosfor, krzem, lecytyna, magnez, mangan, miedź, potas, saponiny, selen, siarka, sód, wapń, żelazo
  • Kiełki rzeżuchy — witamina A, z grupy B, C i K, cynk, fosfor, jod, potas, magnez, mangan, wapń, żelazo
  • Kiełki cebuli
  • Kiełki kapusty — witamina A, z grupy B, C i E, cynk, fluor, fosfor, magnez, mangan, potas, selen, siarka, wapń, żelazo
  • Kiełki koniczyny czerwonej — witamina A, z grupy B, C, E i K, cynk, fluor, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, siarka, sód, wapń, żelazo
  • Kiełki pszenicy — witamina A, z grupy B, C i E, cynk, fosfor, jod, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, wapń, żelazo
  • Kiełki soi — witamina A, z grupy B, C, E i K, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, siarka, sód, wapń, żelazo

Jak jeść kiełki?

Kiełki są pyszne na surowo! Wtedy również są najzdrowsze. Po obróbce termicznej tracą część składników odżywczych. Doskonale komponują się na kanapce wraz z serem, wędliną czy też same. Jeżeli odpowiada Ci ich smak, możesz również przegryzać je jak orzeszki. Dobrym rozwiązaniem jest również uzupełnienie z ich pomocą sałatek. Dzięki temu tak sałatka będzie lżejsza i będzie miała świeży, letni smak. Spróbuj też tortilli z kiełkami!