Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Bezpieczne garnki do mojej kuchni

Wybierając nowe garnki do kuchni, zwracamy uwagę na ich funkcjonalność, jakość oraz wygląd. Jakość jest ważna nie tylko pod kątem wytrzymałości naszych garnków, ale również pod kątem bezpieczeństwa. Na każdym kroku świadomy konsument próbuje ograniczyć ekspozycje na szkodliwe substancje chemiczne. Wybór bezpiecznych garnków może nam w tym pomóc. Zdaję sobie sprawę, że niemożliwym jest całkowite wyeliminowanie substancji chemicznych w naszym otoczeniu. Są one w powietrzu, które wdychamy oraz we wszystkich środkach czyszczących często używanych do sprzątania. Jednak tam, gdzie jest możliwość, warto ograniczyć naszą ekspozycję do minimum. W dzisiejszym artykule przedstawię wam mój wybór bezpiecznych garnków do kuchni, dzięki którym ograniczymy ekspozycje na środki chemiczne do minimum w przypadku gotowania.

Bezpieczne garnki ze stali nierdzewnej

Jedną z opcji do wyboru są garnki ze stali nierdzewnej. Komplet garnków ze stali nierdzewnej to produkt ponadczasowy i elegancki. Niezależnie od przedziału cenowego, garnki stalowe wyróżniają się wysoką jakością, dlatego zdobywają serca wielu Polaków. Garnki stalowe to również garnki na indukcję.

Wybierając garnki ze stali nierdzewnej warto zwrócić uwagę na stal, z jakiej są wykonane. Dobrej jakości garnki wykonane są ze stali nierdzewnej 18/10. Oznaczenie to dotyczy składu stali i mówi nam o zawartości chromu (18%) oraz zawartości niklu (10%). Są to standardy europejskie, które gwarantują odporność na korozje pod wpływem kwasów, zasad i wysokiej temperatury (dot.  chromu). Zawartość niklu gwarantuje nam wysoki połysk naczyń. Wybierając ten rodzaj stali mamy gwarancję, że gotujemy bezpiecznie. Dlaczego? Ponieważ naczynia ze stali nierdzewnej mają gładką powierzchnię, co nie pozwala na rozwój mikroorganizmów, nie odznaczają się toksycznością, są higieniczne oraz łatwe w utrzymaniu czystości. A co z przenikaniem niklu i chromu do żywności? Odporność na korozję to zablokowanie reakcji między żywnością a strukturą stali. W praktyce kuchennej dodatkowo zaleca się nienarażanie stali na kwaśne substancje, dlatego gotowanie kapuśniaku czy bigosu praktykuje się w garnkach emaliowanych.

Przy większym budżecie polecam zakup kompletu garnków stalowych, takich jak na przykład komplet garnków Gerlach, czy Ambition. Garnki Gerlach są to wysokiej jakości garnki, których cena nie pochłonie naszych całych oszczędności. Przy mniejszym budżecie polecam komplety garnków stalowych marki SSW Germany oraz Koko Home. Ekonomicznym rozwiązaniem może być również komponowanie kompletu samemu z pojedynczych garnków ze stali nierdzewnej. Można wybierać pomiędzy tradycyjnymi rozmiarami garnków, patelni czy rondli.

Garnki emaliowane

Garnki emaliowane, również nazywane ceramicznymi to produkty najczęściej polecane jako najzdrowsze i najbardziej bezpieczne. Emalia, którą pokryte są naczynia wewnątrz, jest odporna na działanie kwaśnych potraw, jest nieprzepuszczalna oraz nie wchodzi w reakcje z żywnością. Każde naczynie, które wchodzi na polski rynek, jest przebadane na zawartość ołowiu i kadmu. Do dzisiejszej produkcji garnków emaliowanych wykorzystywane są surowce o obniżonej zawartości ołowiu, co pozytywnie wpływa na ich prozdrowotność, jednak nie koniecznie na trwałość powłoki. Sama z wyboru używam garnków emaliowanych i dbam o nie, ponieważ dzięki odpowiedniej pielęgnacji będą służyły mi przez długi czas. Jeśli chcesz wyposażyć swoją kuchnię w komplet garnków emaliowanych, a nie wiesz, jak wygląda prawidłowa pielęgnacja, zapraszam do przeczytania wpisu o pielęgnacji naczyń emaliowanych.

Wybierając nowy komplet garnków emaliowanych, zwróć uwagę na materiał uchwytów oraz na pokrywy. Aby zapiekać w piekarniku, wybierz komplet garnków emaliowanych z uchwytami ze stali nierdzewnej lub z jednolitymi uchwytami emaliowanymi. Pamiętaj tylko, że pokrywki z uchwytem bakelitowym nie mogą trafić do piekarnika. Komplety garnków emaliowanych produkcji Belis lub Silesia Rybnik są dostępne w różnych wersjach kolorystycznych oraz w różnym kształcie. Garnki Emajlo Olkusz cieszą się dużym powodzeniem za sprawą popularności marki w początkowych latach roku dwutysięcznego. Kolejnym pionierem na rynku są garnki Silesia Rybnik, które również cieszą się dużym zainteresowaniem, a ich bogata oferta kolorystyczna przyciąga wielu klientów. Najbardziej popularne kształty to garnki proste takie jak Mizar oraz garnki pyzy czy baryłki.

Naczynia żeliwne emaliowane – brytfanny, patelnie, garnki

Naczynia żeliwne emaliowane to rodzina naszych ukochanych garnków emaliowanych. Obie grupy produktów posiadają powłokę emaliowaną, natomiast różnią się korpusem, z którego zostały wykonane. W przypadku żeliwnych naczyń emaliowanych jest to wysokiej jakości żeliwo. Samo w sobie żeliwo powoli się nagrzewa, a następnie długo utrzymuje wysoką temperaturę. Jest ciężkie, trwałe i stabilne. Chroniąc żeliwne naczynia emaliowane przed szokiem temperaturowym, gwarantujemy im długowieczność. Dlatego ważne jest, aby naczynia żeliwne ogrzewać powoli, a następnie chłodzić naturalnie. Czyste żeliwo, bez rdzy ani innych ubytków, jest bezpieczne dla zdrowia. W przypadku, gdy dojdzie do odprysku emalii, garnek czy brytfanna żeliwna również nie traci na wartości. Ważne, aby odprysk był zawsze czysty, wysuszony i zaimpregnowany olejem. Brytfanna żeliwna emaliowana może być stosowana w piekarniku oraz na kuchenkach gazowych i elektrycznych. Dlaczego brytfanny żeliwne emaliowane są ciekawsze niż tradycyjne żeliwne? Przede wszystkim każdego urzeka różnorodność kolorów zewnętrznej emalii oraz trwałość.

Naczynia żaroodporne szklane

Szkło to niezastąpiony materiał do kontaktu z żywnością. Szkło jest bezpieczne, jego idealnie gładka powierzchnia zapobiega gromadzeniu się bakterii. Naczynia szklane nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji, a skrobanie ich i zdrapywanie zaschniętej żywności nie szkodzi powłokom. Naczynia żaroodporne szklane są wręcz niezastąpione w kuchni. Oprócz bezpieczeństwa posiadają wiele innych zalet. Naczynia żaroodporne nie stawiają nam ograniczeń w ich stosowaniu. Można piec w nich w piekarniku, postawić na kuchence gazowej, aby podgrzać danie oraz przede wszystkim można w nich przechowywać żywność. W końcu szkło to najbardziej pożądany materiał do przechowywania żywności, oprócz emalii. W naczyniach szklanych, prócz zapiekania dać wytrawnych i pieczenia mięs, polecam wam również wypiek ciast. W mniejszym naczyniu szklanym można przygotować wypiekane w piekarniku crumble z owocami sezonowymi. Proste i bardzo przyjemne! Szczególnie polecamy naczynia żaroodporne marki Termisil!