Jaki czajnik – emaliowany czy ze stali?

Wybór czajnika na kuchenkę jest zdominowany przez wiele aspektów. Niektórzy wybierają czajnik pod kolor kuchni, inni dobierają czajnik pod kątem kuchenki jaką posiadają, a jeszcze inni sugerują się aspektem zdrowotnym. Dziś właśnie o tym, ponieważ uważamy, że warto wiedzieć, jaki czajnik jest najzdrowszy i dlaczego. Jeśli myślimy o czajniku, który będzie bezpieczny dla naszego zdrowia ograniczamy się raczej wyłącznie do wyboru pomiędzy czajnikiem emaliowanym, a czajnikiem stalowym. Na wstępie eliminujemy plastikowe czajniki elektryczne, które zdecydowanie nie są polecane jako bezpieczne. Czajnik aluminiowy również nie należy do czajników, które są bezpieczne dla zdrowia. Czajnik aluminiowy zostawmy jako sprzęt typowo turystyczny, używany tylko w określonych sytuacjach podczas wypraw turystycznych.

Jakie są dobre czajniki? 

Dobre czajniki są trwałe, odporne na uszkodzenia, łatwe w czyszczeniu. W dobrym czajniku ważne jest również utrzymanie temperatury, stosunkowo grube dno oraz fakt, że powinien być bezpieczny dla zdrowia. Pod pojęciem bezpieczny dla zdrowia rozumiemy, że został wykonany z materiału, który nie wchodzi w reakcję z żywnością i z wodą. Podczas gotowania istnieje ryzyko, że substancje zawarte w stali, aluminium czy plastiku przeniknąć do gotowanej wody. Są to małe ilości tych substancji, jednak przy długoletnim korzystaniu z nieodpowiedniego czajnika, substancje te kumulują się w naszym organizmie. Czajnik jest urządzeniem, z którego korzystamy na co dzień, dlatego ważne jest, aby zwrócić uwagę na materiał, z jakiego został wykonany. Podsumowując, jeśli zależy nam na tym, aby nasz czajnik był bezpieczny dla zdrowia, należy wybrać czajnik z odpowiedniego materiału. Naszym zdaniem dobrym wyborem jest czajnik emaliowany lub czajnik ze stali nierdzewnej wysokiej jakości. 

Jaki czajnik jest najzdrowszy? 

Na to pytanie już sobie po krótce odpowiedzieliśmy. Najzdrowszy jest czajnik emaliowany lub ze stali nierdzewnej wysokiej jakości. Emalia jest to powłoka szklana, którą pokryty jest czajnik stalowy. Szkło samo w sobie jest uważane za najbardziej zdrowe to użytku w kontakcie z żywnością. Czajnik jest emaliowany minimum 2 lub 3 razy. Początkową fazą emaliowania jest nakładanie emalii bazowej w kolorze czarnym. Następnie dobierany jest kolor. Emaliowanie kolorowe odbywa się raz lub dwa razy w zależności od rodzaju produkcji i wybranego koloru. Emaliowanie jest wykonywane ręcznie w większości fabryk, dlatego też często możemy znaleźć pewne niedociągnięcia, co jest charakterystyczne dla produktów emaliowanych i nadaje im urok. Wspominamy o emalii bazowej, ponieważ słyszymy obawy, że na czajniku znajdują się kropki lub niedomalowania i odkryta jest surowa stal, która nie jest bezpieczna dla zdrowia. Przez nasze ręce przewinęło się tysiące produktów emaliowanych i najczęściej, jeśli występują jakieś ciemne kropeczki lub niedomalowania jest to widoczna emalia bazowa, która jest bezpieczna do użytku. W miejscach, gdzie odkryta jest czarna emalia bazowa nie ma ryzyka występowania rdzy oraz przenikania substancji szkodliwych do wody i żywności. 

Kolejną bezpieczną propozycją czajnika są klasyczne czajniki ze stali nierdzewnej. Warto tutaj podkreślić, że stal powinna być wysokiej jakości, a co za tym idzie taki czajnik powinien mieć swoją cenę. Stal wysokiej jakości to stal szlachetna oraz stal 18/10. Jakość stali gwarantuje odporność na korozje oraz nieprzenikanie substancji zawartych w stali do żywności. Czajnik ze stali nierdzewnej często jest emaliowany na zewnątrz lub malowany farbą chromową. Dzięki temu producenci uzyskują ciekawy design produktu. Aby dokładnie sprawdzić parametry produktu warto zapoznać się ze szczegółowym opisiem produktu.  

Jaki czajnik kupić na gaz? 

Często osoby, które zwracają uwagę na bezpieczeństwo używanych produktów w kuchni są posiadaczami kuchenki gazowej. Nie bez powodu, ponieważ kuchenka gazowa również jest polecana jako najbardziej naturalny sposób gotowania i podgrzewania żywności. Ogrzewanie płomieniami jest najbardziej zbliżone do stosowania tradycyjnego przygotowywania potraw na ognisku przez naszych przodków. Należy pamiętać, że gotowanie na kuchenkach elektrycznych i indykcyjnych wpływa na potrawy i jest to działanie zbliżone do podgrzewania w mikrofalówce. Dlatego też jeśli piszemy już o zdrowych czajnikach to również poruszamy temat czajników na kuchenkę gazową. Połączenie dobrego czajnika i kuchenki gazowej to najlepsza konfiguracja jaką możemy stworzyć dla naszego zdrowia. Zdrowy czajnik na gaz to oczywiście czajnik emaliowany lub wysokiej jakości czajnik stalowy. Jeśli interesują was nowoczesne czajniki na gaz to proponujemy wybór czajników stalowych, które wyróżnia piękny połysk i elegancja. Czajniki stalowe posiadają często grube dno, dzięki czemu długo utrzymują temperaturę. Dla osób, które poszukują ekstrawaganckiego dodatku do kuchni polecamy czajnik na gaz retro. Czajniki w klimacie retro są świetnym dodatkiem do wystroju kuchni. Jednym z popularnych czajników są czajniki na gaz olkusz. Są to czajniki emaliowane produkowane w polskiej fabryce naczyń emaliowanych z Olkusza. Ciężko znaleźć na rynku drugi taki czajnik, jak ten z Olkusza. Czajniki emaliowane na gaz to bogata oferta produktów. Spośród czajników emaliowanych na gaz możemy wybrać gładkie czajniki jednokolorowe, które świetnie wpisują się w prosty styl skandynawski. Naszym faworytem jest kolor biały i kremowy. Czajniki emaliowane to również czajniki zdobione, które przypominają nam tradycyjne naczynia emaliowane znane od pokoleń. Używane zdobienia to motywy kwiatów, owoców i warzyw. Na pewno każdy z was zna kultowy motyw lawendy na naczyniach emaliowanych.