Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Czekoladowe muffinki na Światowy Dzień Pieczenia

Jutro, czyli 18 maja odbędzie się Światowy Dzień Pieczenia. Z tej okazji każdy z nas może pozwolić sobie na mały cheat day, czyli przerwę od wszelkich diet i dzień pozwalania sobie na wszelkie żywieniowe kaprysy. Ja uwielbiam czekoladowe muffiny i to właśnie je postanowiłam przygotować na jutrzejszy dzień! A co Wy zamierzacie upichcić z okazji Światowego Dnia Pieczenia?

Przepis na czekoladowe muffiny

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 150 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło roztapiamy i studzimy. Jajka wraz z mlekiem miksujemy. Gorzką i mleczną czekolady kroimy na drobne kawałki.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski, dodajemy także cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy.

Teraz powoli do suchych składników wlewamy jajka wraz z mlekiem i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy masło oraz czekoladę. Mieszamy kilka razy i ciasto na muffiny jest już gotowe.

Teraz niezbędna będzie forma do muffinek. Ja bardzo lubię formę z powłoką non-stick, zwykle do jej gniazd wkładam papilotki i wtedy dopiero wlewam ciasto.

Masę wykładamy do papilotek umieszczonych w formie i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C. na około 20 – 25 minut. Aby upewnić się, że muffinki są gotowe, wetknij w nie wykałaczkę, po wyciągnięciu powinna być sucha.

Smacznego!

Forma do muffinek z powłoką non-stick - 14,50 zł