Często podkreślam prozdrowotność powłoki emaliowanej. Warto jednak wiedzieć co jest w niej tak niezwykłego i co wyróżnia ją na tle innych, że jest określana mianem zdrowej. W poniższym artykule przedstawię, dlaczego zmieniając nawyki żywieniowe mojej rodziny zdecydowałam się także na zmianę garnków i dlaczego postawiłam na dobrej jakości garnki emaliowane. W czym tkwi sekret korzystnego wpływu emalii na zdrowie? 

To powłoka bezpieczna dla zdrowia

Wybierając zestaw garnków dla swojej rodziny, powinno się kierować się przede wszystkim tym, by były bezpieczne. Wszystkie garnki dostępne w naszym sklepie internetowym są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Ja jednak postawiłam na garnki emaliowane. Dlaczego jestem ich zwolenniczką? Urzekają mnie niebanalnym wyglądem, ale przede wszystkim prozdrowotnymi cechami. Wysokiej jakości warstwa emalii tworzy antyalergiczną powłokę, nie zawierającą jakichkolwiek niebezpiecznych substancji, mogących ingerować w smak czy zapach potrawy.

Bez szkodliwych substancji 

Emalia to szklista powłoka, wolna od kadmu, ołowiu i BPA. Pamiętajmy jednak o tym, by dbać o powłokę emaliowaną. Do mieszania należy stosować drewniane akcesoria kuchenne, dobrym wyborem są też akcesoria kuchenne silikonowe. Zakazane jest stosowanie łopatek czy łyżek metalowych i wszelkich ostrych akcesoriów, które szybko zniszczą strukturę emalii i sprawią, że garnek z bezpiecznego stanie się szkodliwy. 

Garnki emaliowane są higieniczne

Emalia jest bardzo łatwa do utrzymania w czystości. Powłoka emaliowana w garnkach emaliowanych jest jednolita i gładka, co zapobiega rozwijaniu się wszelkich drobnoustrojów. Nawet mocno przypalony garnek moczę i następnie bez problemu czyszczę miękką gąbką. 

Emalia odporna na kwasy i wysokie temperatury

Co istotne, w garnkach emaliowanych można gotować kwaśne potrawy, czego nie zaleca się robić w garnkach stalowych. Emalia jest wytrzymała, z powodzeniem garnki emaliowane można podgrzewać do bardzo wysokich temperatur. Co więcej, świetnie sprawdzą się do stosowania do piekarnika.  

Naczynia emaliowane doskonałe do przechowywania

Niejednokrotnie podkreślałam, że garnki ze stali nierdzewnej, choć bezpieczne do kontaktu z żywnością, nie są odpowiednie do długotrwałego przechowywania żywności. Stal po pewnym czasie może ingerować w smak i jakość jedzenia, dlatego zawsze zalecam przechowywać potrawy w pojemnikach szklanych lub – no właśnie – w naczyniach emaliowanych. Jest to dla mnie bardzo wygodne rozwiązanie. Ugotowaną zupę po ostudzeniu wkładam do lodówki bezpośrednio w garnku, w którym ją gotowałam. Do przechowywania sałatek czy sosów używam miseczek emaliowanych. Miska emaliowana służy mi także do podawania słodkich dań, najczęściej owsianki czy budyniu. Kubek emaliowany jest niezastąpiony do serwowania galaretki z owocami, a forma do tarty świetnie sprawdza się do tiramisu.

Oszczędność 

Garnki emaliowane nagrzewają się w bardzo szybkim tempie, dlatego są energooszczędne. Dodatkowo używając do gotowania pokrywki ograniczamy uciekanie pary, stąd zmniejszamy ilość wody koniecznej do przygotowania potrawy. Owszem, w perspektywie jednego dnia albo miesiąca ta oszczędność nie będzie zauważalna. Ale rok czy kilka da się we znaki w postaci niższych rachunków za prąd czy gaz. Eko gotowanie jest nie tylko modne, ale także zdrowe i korzystne dla naszej planety!

Czy masz już swój zestaw garnków emaliowanych?