Czy wiecie, jaki dziś mamy dzień? Otóż 4 lipca to Światowy Dzień Hot Doga. Dla nas to mało znane i rzadko celebrowane święto, jednak Amerykanie traktują to przedsięwzięcie zupełnie poważnie: zawody, kto zje najwięcej hot dogów i wspólne rodzinne zajadanie. Nie jest to zbyt zdrowa tradycja, ale czy tak musi być? Bułki do hot dogów mają okropną opinię, napompowane i pełne e-składników. Możemy jednak to zmienić, dzisiaj zrobimy pyszne domowej roboty bułki do hot dogów!

Przepis na bułki do hot dogów

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 200 ml wody
  • 2 jajka
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam

Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki i 50 ml letniej wody. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy za pomocą sitka do dużej miski, dodajemy wcześniej roztopione i ostudzone masło, jedno jajko, 150 ml letniej wody, sól i wcześniej przygotowany rozczyn. Tak powstałe ciasto zagniatamy dokładnie, aż będzie elastyczne. Ponownie odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie, rozdzielamy je na 8 części. Każdą z części formujemy w podłużną bułeczkę. Układamy kawałki ciasta na blaszkach w sporych odstępach i lekko spłaszczamy każdy dłonią. Bułki przykrywamy jeszcze na 10 minut ściereczką.

W czasie gdy bułeczki jeszcze wyrastają, roztrzepujemy jajko, którym następnie smarujemy każdą bułeczkę. Na koniec bułki posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 20 minut.

Bułki gotowe! Teraz wystarczy tylko przygotować ulubione składniki, rozciąć bułkę i stworzyć hot doga domowej roboty!

Smacznego!

Kinga 🙂