Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Domowe frytki w brytfannie emaliowanej

Domowe frytki warzywne to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub dodatek do dań typu kotlety z kaszy jęczmiennej dla wegan, czy do pieczonej piersi z kurczaka w diecie tradycyjnej. Z jednej strony mamy coś w rodzaju zdrowego fast food’a, a z drugiej pełnowartościowy dodatek do dania, bogaty w węglowodany i mikroelementy zawarte w warzywach takich jak burak czy seler. Ulubione przyprawy dodatkowo podkreślają charakter dania. Dla osób, które cenią sobie naturalny smak warzyw polecam pieczenie z dodatkiem oleju roślinnego i dodanie soli przed samym podaniem. Jeśli masz gości i zamierzasz przygotować frytki warzywne na wieczorną przekąskę polecam podanie frytek w kubku emaliowanym z papierem w środku. Zaskocz znajomych i pokaż im swoją kreatywność.

Składniki na frytki warzywne (2 porcje):

– 2 ziemniaki
– 1 burak
– ½ selera
– ½ batata
– olej roślinny lub oliwa z oliwek
– ulubione przyprawy typu: oregano, lubczyk, pieprz ziołowy
– brytfanna emaliowana do pieczenia
– papier do pieczenia

Sposób przygotowania frytek warzywnych:

Warzywa obierz i umyj. Wszystkie pokrój wzdłuż na paski o mniej więcej takie samej grubości. Dzięki temu upieką się mniej więcej w tym samym czasie. Brytfannę emaliowaną lub inną blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj go olejem roślinnym lub oliwą. Ułóż w brytfanie warzywa. Jeśli decydujesz się na buraki, połóż je osobno, aby inne warzywa nie zmieniły koloru. Użyj ulubionych przypraw i polej warzywa ponownie tłuszczem. Olej oraz oliwa zapobiegają przywieraniu warzyw do siebie podczas pieczenia. Warzywa delikatnie wymieszaj i piecz ok. 40-50 min. w piekarniku nagrzanym do 190°C. Na ostatnie 10 min. pieczenia ustaw piekarnik na zapiekanie od góry, dzięki temu na warzywach powstanie chrupiąca skórka. Jeśli chcesz podać warzywa w kubku emaliowanym, wyłóż go wcześniej papierem. Papier w tym wypadku będzie miał dwie funkcje. Wsiąknie nadmiar tłuszczu i będzie super wyglądał. Pamiętaj, aby warzywa posolić przed podaniem. Jeśli podoba Ci się pomysł pieczenia w brytfannie emaliowanej, taką samą znajdziesz w naszym sklepie Naczynia.Olkusz.pl.

Smacznego!

Brytfana emaliowana to świetna alternatywa do pieczenia! A ty w czym pieczesz warzywa?