Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Dzień Karmelu – Domowy karmel jak u babci!

Zdradzę Wam dzisiaj przepis na karmel, który przekazała mi babcia! Doskonała masa karmelowa idealna do naleśników, placuszków i na kanapki. Przypomniałam sobie po latach o tym przepisie, ponieważ właśnie dziś obchodzimy w Polsce Dzień Karmelu!

Przepis na karmel

Składniki:

  • 120 ml śmietanki 30 %
  • 60 g cukru
  • 60 ml wody
  • 10 g masła

Cukier rozsypujemy równomiernie na patelni i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Cukru nie mieszamy, cierpliwie czekamy aż się rozpuści.

Gdy cukier nabierze delikatnie brązowawego koloru dodajemy na patelnię wodę. Cukier zamieni się w skorupkę. Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając aż cukier ponownie się rozpuści.

Następnie dodajemy śmietankę i cały czas mieszamy. Gotujemy powoli około 5 minut, aż cała masa nabierze karmelowego koloru. Na koniec dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia się.