Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Ekologiczne garnki emaliowane

Trend dbania o środowisko oraz ekologii przedziera się przez wszystkie filary produkcji. Jedną z wiodących kampanii jest porzucenie torebek foliowych na rzecz ekologicznych toreb wielorazowego użytku. W produkcji garnków emaliowanych również zaszły liczne zmiany idące w kierunku dbania o środowisko. Niektórzy powiedzą, że garnek emaliowane kiedyś był trwalszy i odporny na wieloletnie użytkowanie. Pod wpływem częstego używania emalia wewnątrz pozostawała długo bez przebarwień oraz zmiany struktury. A dziś emalia wymaga ostrożności oraz odpowiedniej pielęgnacji. Było warto wprowadzić zmiany w produkcję, ponieważ dziś garnki emaliowane to synonim zdrowego gotowania oraz ekologicznego stylu życia.

Wybór ekologii to wybór świadomy

Ekologia stawia przed producentami nowe wyzwania. Aby garnki emaliowane można było zaliczyć do produktów ekologicznych, proces technologiczny wymagał zmian. Zmiany dotyczą przede wszystkim wytwarzania powłok emalii oraz ich składu. Garnki emaliowane oraz inne naczynia uznane za ekologiczne i odpowiednie do kontaktu z żywnością mają ustalone parametry, które muszą zostać zatwierdzone przez laboratorium Państwowego Zakładu Higieny. W badaniu oznacza się ilość uwalnianego ołowiu oraz kadmu, który jest zagrożeniem dla naszego zdrowia. Na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia ustalono dopuszczalne ilości uwalnianego ołowiu i kadmu, a naczynia emaliowane w sprzedaży nie mogą przekraczać tych parametrów. Biorąc pod uwagę te informacje oraz fakt, że powłoki emaliowane dodatkowo zabezpieczają przed przedostawaniem się miedzi, niklu oraz chromu do żywności, z czystym sumieniem możemy stwierdzić, że garnki emaliowane to jedne z nielicznych garnków ekologicznych dostępnych na rynku.


Ekologia garnków emaliowanych vs. trwałość

Obniżenie zawartości ołowiu i kadmu w roztworach wykorzystywanych do tworzenia powłok garnków emaliowanych wpłynęło na jakość tych powłok. Duża zawartość ołowiu gwarantowała wysoką trwałość. Dziś trwałość zastąpiła ekologia i prozdrowotność, ponieważ do produkcji powłok naczyń emaliowanych wykorzystywane są roztwory o mniejszej ilości tych pierwiastków. Nie uważamy tego za wadę, ponieważ wystarczy odpowiednio dbać o nasz komplet garnków emaliowanych, aby przez długie lata cieszyć się jego świetną jakością. Jak dbać o swoje garnki emaliowane oraz inne naczynia z emalii przeczytasz tutaj. Sam zdecyduj czy wolisz ekologiczny garnek emaliowany, który gwarantuje zdrowie czy trwały garnek stalowy. Zanim zaczniesz zakupy, najpierw ustal, jakie masz potrzeby, a następnie dopasuj do nich produkt.