Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Garnek do gotowania na parze – szybki sposób na obiad

Garnki do gotowania na parzekilka lat temu zyskały na popularności, kiedy to powoli do naszych domów wchodził trend na zdrowe odżywianie. Polacy przyzwyczajeni do jedzenia tłusto, do mięsa duszonego w sosach, makaronach ze śmietaną i zabielanych zup, nie są zwolennikami parowanych przysmaków, a to błąd! Przygotowywanie potraw na parze to jedna z najbardziej zdrowych technik kulinarnych – zdrowsza nawet od gotowania w wodzie! Jedzenie z pary, nie dość, że jest zdrowe, uwierzcie mi na słowo, potrafi być też smaczne i aromatyczne.

Garnek do gotowania na parze – dla kogo?

Przygotowywanie dań parowanych jest niezwykle proste i zabiera zdecydowanie niewiele czasu. Szczególnie polecane są garnki do gotowania piętrowe, które pozwalają na przygotowywanie jednocześnie kilku różnych składników potrawy. Taki garnek na parze sprawdzi się dla osób, które nie posiadają szczególny umiejętności kulinarnych. Posiłki przygotowywane tą techniką z reguły są proste i zawierające jedynie kilka składników. Z tego też względu, garnek do gotowania na parze będzie idealnym wyborem dla wszystkich osób, które nie mają czasu na gotowanie, a jednak chcieliby zadbać o swoją dietę.  Posiłki parowane sprawdzą się doskonale dla dzieci, szczególnie tych najmłodszych, którym nie zaleca się potraw smażyć, czy dosalać.

Gotowanie na parze – szybkie triki

Już wiemy, że gotowanie na parze to zdrowa obróbka termiczna potraw. Jednak takie przygotowywanie posiłków to także ogromna oszczędność czasu. Jak gotować na parze, by potrawy przygotowywały się praktycznie same?

  1. Zainwestuj w garnek na parę posiadający kilka pięter.
    Pozwoli to na jednoczesne gotowanie kilku różnych składników. Dzięki zwiększonej powierzchni możesz w tym samym czasie ugotować ziemniaki, warzywa, a także mięso. Po przygotowaniu całość wystarczy skropić oliwą i obiad gotowy! Czy może być prościej?
  2. Krój na małe kawałki.
    Im mniejsze cząstki produktów, tym szybciej para je ogrzeje. Krój więc możliwie drobno, pamiętaj jednak o tym, żeby nie przesadzić – jedzenie parowane jest niezwykle delikatne, a nie chcemy, by po przygotowaniu warzywa utraciły swoją zwartą strukturę. By uniknąć tego efektu, warto warzywa czy ziemniaki parować razem ze skórką, która będzie trzymać w ryzach kształt produktu. Pamiętajmy też, że najczęściej zaraz pod skórką znajdziemy mnóstwo cennych minerałów, dlatego kiedy nie trzeba, nie usuwajmy jej.
  3. Nie wkładaj za dużo.
    Rozłóż jedzenie równomiernie, na całej powierzchni nakładki do parowania. Jeśli jedzenie będzie ułożone zbyt ciasno, para nie będzie swobodnie przepływać.
  4. Im wyżej, tym niższa temperatura.
    Pamiętaj o tym układając produkty w garnku parowym. Do górnych części dociera o wiele mniej gorącej pary niż do niskich. Dlatego twarde ziemniaki ułóż na najniższym poziomie, a miękkie warzywa na najwyższym.
  5. Kup garnek do gotowania na parze z pokrywką.
    To prosty i znany sposób na to, by gorąca para nie “uciekała” na zewnątrz. Dzięki pokrywce temperatura w garnku będzie ciągle na odpowiednio wysokim poziomie. Pokrywka pozwala zminimalizować czas gotowania.

Co można zrobić na parze?

Tak naprawdę wszystko, pomysły są nieograniczone. Garnek do gotowania na parze sprawdzi się zarówno do warzyw, jak i mięsa czy ryb. Można też w nim przyrządzić ryż czy kaszę na sypko. Zwróć uwagę na to, że jednocześnie możesz także gotować w wodzie. Jeśli nie chcesz kupować nowego garnka na parę, możesz skorzystać ze specjalnej nakładki, którą wystarczy dopasować do garnków, które już posiadasz.