Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Garnki emaliowane na indukcję – korzyści i zagrożenia

Garnki emaliowane na płytę indukcyjną – korzyści i zagrożenia. 

W tym wpisie przestawimy wam podstawowe informację na temat gotowania w garnkach emaliowanych na płytach indukcyjnych. Zebrane informacje pochodzą z instrukcji obsługi płyt indukcyjnych wielu producentów. Doskonale rozumiemy problem jaki może powstać podczas gotowania na płycie indukcyjnej, ponieważ sami testujemy garnki w różny sposób. I potwierdzamy, że widać różnicę pomiędzy gotowaniem na kuchence gazowej a gotowaniem na kuchence indukcyjnej. Garnki na indukcję wymagają zapoznania się z instrukcją obsługi płyty oraz garnków. 

Garnki emaliowane mają wiele zalet. Główne z nich to przede wszystkim korzyści zdrowotne. Powłoka emalii to nic innego jak mieszanka sproszkowanego szkła z pigmentem, który nadaje kolor naszym garnkom. Powłoka szklana pozwala nam na gotowanie potraw, podsmażanie i ich przechowywanie. Szkło samo w sobie jest najbardziej zdrowym i bezpiecznym materiałem do gotowania. Powłoka szklana zapobiega przedostawaniu się związków metali, które zawarte są w stalowym korpusie garnkach oraz innego naczynia. Dzięki temu przechowywana lub gotowana w garnku emaliowanym żywność nie zmienia swojego składu oraz smaku.  Dodatkowo, emaliowane garnki na indukcję mają wyjątkowy wygląd. Dla wielu konsumentów garnki emaliowane są o wiele ciekawszym produktem niż popularne garnki ze stali nierdzewnej. 

Korzyści ze stosowania garnków emaliowanych na płycie indukcyjnej: 

  • pozytywny wpływ na zdrowie – powłoka emalii chroni przed przedostawaniem się związków metali do żywności,
  • piękny design – garnki emaliowane mają ciekawą kolorystykę i piękny połysk,
  • brak śladów po ogrzewaniu płomieniem – podczas gotowania na kuchence indukcyjnej nie ryzykujemy, że garnki emaliowane zmienią swój kolor od zewnątrz na skutek opalania ogniem, 
  • równomierne nagrzewanie – garnki emaliowane posiadają korpus ze stali oraz płaskie, jednolite dno. Cechy te wpływają na jakość przewodzenia ciepła,
  • powierzchnia grzejna płyty indukcyjnej odporna jest na szok termiczny – nie jest ona wrażliwa na zimno, ani gorąco. 

Zagrożenia wynikające z nieodpowiedniego stosowania garnków emaliowanych na płycie indukcyjnej: 

  • gotowanie tłuszczu lub oleju bez nadzoru może być niebezpieczne i doprowadzić do pożaru,
  • każdorazowo przed rozpoczęciem gotowania sprawdź czystość płyty – cukier, kwasek cytrynowy, sól, itp. w stanie stałym i płynnym oraz tworzywo sztuczne nie powinny dostać się na nagrzane pola grzejne,
  • zabrudzenia pół grzejnych i den garnków zakłócają przekazywanie ciepła i mogą spowodować odpryski wewnątrz naczynia na skutek wysokiej temperatury,
  • zabrudzenia miejscowe pól grzejnych i garnków mogą spowodować uszkodzenie płyty i naczynia na skutek kumulacji i rozprężenia ciepła w jednym punkcie,
  • silne pole elektromagnetyczne generowane przez indukcyjne pole grzejne nagrzewa naczynie w bardzo krótkim czasie – aby uniknąć uszkodzenia płyty i naczynia nigdy nie nagrzewaj garnków i patelni bez zawartości w środku. 
  • przesuwanie naczyń na powierzchni płyty może powodować zarysowania płyty,
  • płyta indukcyjna nie jest odporna na uderzenia – należy traktować ją jak szkło,
  • aby ciepło rozprowadzało się prawidłowo, należy dopasować rozmiar garnka emaliowanego do płyty,
  • dla bezpieczeństwa naczynia emaliowane nagrzewaj stopniowo zaczynając od średniej mocy grzewczej. Tę zasadę stosuj szczególnie przy ogrzewaniu naczyń wyciągniętych z lodówki.