Choć garnek 10 l nie powinien nikogo dziwić, bo posłużyć może w każdej większej rodzinie, tak wiemy, że dostępne w ofercie garnki o pojemnościach 20 czy 50 litrów mogą zaskakiwać. A nic w nich dziwnego

Duże garnki najczęściej wykorzystywane są w restauracjach, salach weselnych, czy w cateringach. Ale nie tylko. Duży, porządny gar będzie niezastąpiony w przypadku, gdy zechcemy przygotować sporą ilość zupy, bigosu, czy kompotu. Gotowanie na zapas to świetny sposób na zaoszczędzenie czasu – wystarczy przygotować kilka porcji gulaszu czy zupy i większość zamrozić w odpowiednich pojemnikach. Wysoki garnek sprawdzi się idealnie w czasie corocznych przygotowań przetworów. Osobiście garnek 40 l ze stali nierdzewnej wykorzystuje do pasteryzacji. Mieści się w nim spora ilość słoików przez co oszczędzam czas i siły, bo wiadomo, że produkcja sporej ilości dżemu czy ogórków to absorbujące zajęcie. A chrzciny, urodziny, komunie? Choć coraz częściej rodzinne imprezy organizujemy w lokalach, wiele osób samodzielnie przygotowuje domowe przyjęcia, a wtedy taki garnek jest niezastąpiony! Duży gar to także coś dla miłośników domowego piwa. Garnek 30l to niezbędny sprzęt do gotowania brzeczki piwnej, a nieco mniejszy garnek 20l do gotowania wody do wysładzania.

Dlatego duże garnki nazywam garnkami do zadań specjalnych – niecodziennych.

Duży garnek gastronomiczny – jaki wybrać?

W naszej ofercie mamy dwa rodzaje garnków o sporych pojemnościach – ze stali nierdzewnej i emaliowane z blachy stalowej. Który wybrać? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, obydwa rodzaje będą dobrym wyborem.

Garnki ze stali nierdzewnej.

Dobry gar ze stali nierdzewnej to synonim jakości i wydajności, posłuży na długie lata. Są odporne na wysokie temperatury, mogą więc posłużyć nie tylko go gotowania, nadają się także do piekarnika. Są łatwe w pielęgnacji. Stal nierdzewna jest odporna na przypalenia i przywieranie jedzenia. Nie reagują z detergentami. Stal dobrze przewodzi ciepło, więc długo utrzymują temperaturę. Dodatkowym atutem będzie wielowarstwowy spód typu “sandwich”, które potęguje rozprowadzanie i utrzymanie ciepła. Wysokie garnki ze stali nierdzewnej z naszej oferty nadają się na każdą kuchenkę.

Do czego używać garnków ze stali nierdzewnej? Posłużą przede wszystkim do gotowania wszelkich rodzajów zup, sosów, wywarów. Przyrządzimy w nich także warzywa, kompoty. Są podstawą w każdej kuchni gastronomicznej. Takie garnki zdadzą egzamin w restauracjach, kuchniach polowych, hotelach.

Duże garnki emaliowane.

Duże garnki emaliowane przeżywają swój renesans. Będą świetnym wyborem, jeśli mamy zamiar przechowywać w garnku żywność – emalia nie wchodzi w interakcję z jedzeniem. Nie pochłania zapachów, nie zmienia smaku potraw. Gotowanie w emaliowanych garnkach to synonim zdrowia! Powinniśmy zwrócić na nie większą uwagę jeśli jesteśmy alergikami lub gotujemy dla dzieci. Będą niezastąpione w przedszkolach, stołówkach szkolnych, na koloniach. Z powodzeniem mogą być podgrzewane do wysokich temperatur.  Przede wszystkim posłużą do gotowania kwaśnych potraw, gdyż emalia wewnątrz garnka jest odporna na działanie kwasów. W dużym garnku emaliowanym ugotujemy więc bigos, kapustę z grochem czy kapuśniak. Przy odpowiednim użytkowaniu są odporne na zarysowanie i ścieranie. Garnki emaliowane są kompatybilne z każdym rodzajem kuchenek, także indukcyjnych. Jedynym wymaganiem w przypadku użytkowania ich na kuchence indukcyjnej jest płaskie dno garnka.