Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Garnki – każdy rodzaj ma swoje zalety

fot. Gerlach.pl

Wychodząc od podstawowej definicji, garnek to podstawowe naczynie kuchenne służące do gotowania, duszenia, podsmażania oraz przechowywania potraw. Tradycyjny garnek wyposażony jest w dwa naprzeciwległe uchwyty oraz pokrywę. Garnki produkowane są z różnych surowców oraz w różnych kształtach. Materiał i kształt często definiują przeznaczenie garnków. W dzisiejszym artykule chcemy Wam przybliżyć, jakie garnki można spotkać na naszym rynku oraz czym charakteryzuje się dany materiał, z którego zostały wykonane.

Garnki emaliowane

Pewnie już zdążyliście poznać nasz sklep i doskonale wiecie, że garnki emaliowane to nasza perełka. Kochamy je za ich piękny design, wspaniały połysk i prozdrowotne przeznaczenie. Garnki emaliowane to garnki stworzone na korpusie stalowym, pokryte kilkoma warstwami emalii. Sama emalia powstaje ze sproszkowanego szkła, dlatego też każdy garnek ma piękny połysk. Emalia wewnątrz jest odporna na działanie kwaśnych potraw. Dodatkowo warto zaznaczyć, że nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie powinna powodować alergii.  Garnki emaliowane to wyjątkowe produkty, ponieważ jeszcze w wielu fabrykach emalia nakładana jest ręcznie, a następnie wypalana w wysokich temperaturach.

Garnki emaliowane są uniwersalne i kompatybilne z każdym rodzajem kuchenek domowych. Garnki emaliowane z uchwytami emaliowanymi lub stalowymi można używać w piekarniku. Co jest również ważne, garnki te są najbardziej bezpieczne do przechowywania żywności. Garnki emaliowane to również garnki na indukcję. Warto pamiętać o odpowiednim użytkowaniu garnków emaliowanych, ponieważ emalia jest delikatną powłoką. Emalia nie lubi dużej różnicy temperatur, dlatego wyciągając garnek z zupą z lodówki, warto odczekać, aż jego temperatura zbliży się do temperatury pokojowej. Następnie należy ogrzewać garnki na małym ogniu. Podobnie jest z chłodzeniem naczyń. Nie wolno wkładać gorącego garnka pod zimną wodę, ponieważ emalia, jak każda inna powłoka, może pękać. Aby chronić powłokę emaliowaną, należy stosować drewniane lub silikonowe akcesoria kuchenne, które uchronią powłokę przed obiciem i zarysowaniem.

Najbardziej popularne marki garnków emaliowanych to garnki Belis oraz garnki Emajlo Olkusz. Są to dwie pionierskie marki na rynku, które oferują wysoką jakość naczyń emaliowanych. Obie marki oferują proste garnki emaliowane oraz komplety garnków, które w pełni zaspokoją potrzeby podczas gotowania. Świetnym uzupełnieniem wszystkich zestawów są rondle emaliowane oraz kubki emaliowane do przygotowywania i podgrzewania małych porcji. Rondle emaliowane sprawdzą się również do przechowywania żywności w lodówce, ponieważ są małe i niskie.

Garnki ze stali nierdzewnej

Jednym z najtrwalszych i najbardziej lubianych rodzajów garnków są garnki ze stali nierdzewnej. Garnki stalowe są ponadczasowe i eleganckie. Garnki ze stali nierdzewnej dostępne w naszym sklepie są wysokiej jakości i będą Wam służyły przez lata. Garnki nierdzewne wykonane są ze stali z oznaczeniem 18/10. Oznaczenie to dotyczy stali i informuje nas o ilości chromu i niklu. Są to standardy europejskie, które gwarantują odporność na kwasy zawarte w pożywieniu oraz na wysokie temperatury. Garnki ze stali nierdzewnej mają gładką powierzchnię, są higieniczne i łatwe w czyszczeniu. Nadają się do gotowania większości potraw. Są kompatybilne z każdym rodzajem kuchenki domowej. W praktyce garnki stalowe nie są polecane jedynie do gotowania kwaśnych potraw takich jak bigos, czy kapuśniak – do tych potraw polecamy garnki emaliowane.

W ofercie naszego sklepu znajdziecie garnki Gerlach, garnki SSW Germany oraz Elo Germany. Garnki stalowe to bardzo szeroka oferta naczyń do gotowania. Spośród garnków ze stali nierdzewnej możemy wybierać garnki pojedyncze, komplety garnków oraz różne inne garnki do zadań specjalnych. Są to między innymi szybkowary, garnek do gotowania mleka, sokowniki, duże garnki gastronomiczne oraz rondle.

Garnki żeliwne

Garnki żeliwne to charakterystyczne ciężkie i grube naczynia, które długo się nagrzewają, ale też długo utrzymują wysoką temperaturę. Ogrzewanie jest równomierne, co gwarantuje nam nieprzywieranie potraw do dna. Garnki żeliwne powstają ze stopu żeliwa. W naturalnej postaci występują w kolorze czarnym. Garnki żeliwne występują również w wersji z powłoką emaliowaną. Powłoka emaliowana działa jak powłoka nieprzywierająca. Garnki żeliwne emaliowane posiadają wszystkie właściwości garnków emaliowanych. Są bezpieczne do przechowywania żywności oraz polecane dla alergików, ponieważ emalia to warstwa szklana. Emalia jest łatwa w czyszczeniu i nie wchodzi w reakcję z żywnością.

Garnki żeliwne same w sobie to świetny produkt do przygotowywania duszonych dań jednogarnkowych oraz do zapiekania w piekarniku. Garnki żeliwne są bardzo popularne w kuchni francuskiej, ale nie tylko. Dzisiaj na rynku dostępne są różne kształty naczyń żeliwnych, które pozwalają nam na więcej. Do dyspozycji mamy garnki żeliwne okrągłe do zapiekania i duszenia dań jednogarnkowych oraz garnki w formie brytfanny do pieczenia mięs. Poza garnkami na rynku mamy patelnie żeliwne oraz naczynia do pieczenia tart i innych ciast. Co jest ważne w przypadku tradycyjnych garnków żeliwnych? Otóż konserwacja i olejowanie. Dobrze konserwowany garnek żeliwny będzie służył na długie lata.

Garnki z odlewanego aluminium

Garnki odlewane z aluminium to nowoczesny produkt, który spełnia wiele cech. Dzięki dodatkowym powłokom, którymi są pokryte, posiadają cechy naczyń nieprzywierających. Garnki odlewane z aluminium służą do przygotowywania wielu potraw. Garnki aluminiowe, możemy podzielić na garnki ceramiczne i garnki granitowe. Z serii naczyń odlewanych z aluminium dostępne są również patelnie i rondle. Technologia odlewania z aluminium pozwala na uzyskanie innych, ciekawych kształtów naczyń do gotowania. Garnki te są nowoczesne i przypadły do gustu wielu polskim rodzinom. Garnki z aluminium występują w różnych kolorach. Na rynku dostępne są garnki z powłokami w kolorze czarnym, szarym, kremowym oraz nawet w kolorze pudrowego różu. Czarne powłoki na garnkach odlewanych z aluminium przypominają tradycyjne garnki żeliwne. Zasadniczą różnicą jest jednak waga. Dla osób, które preferują garnki lekkie, polecamy właśnie garnki z odlewu aluminium. Są wysokiej jakości i z powodzeniem mogą zastąpić żeliwny garnek. Garnki z odlewu aluminium posiadają grube dno, które równomiernie rozprowadza ciepło i utrzymuje temperaturę.

Garnki aluminiowe

Garnki aluminiowe są lekkie, tanie i nie rdzewieją. Dziś raczej nie są używane w tradycyjnej kuchni domowej, natomiast często można je spotkać w kuchni polowej. Nagrzewają się błyskawicznie, dlatego sprawdzą się przy ognisku oraz do przygotowania szybkiego obiadu na biwaku. Poza biwakiem garnki aluminiowe są używane również w kuchni gastronomicznej. Mowa tutaj oczywiście o garnkach o bardzo dużych pojemnościach. Garnki aluminiowe są przeznaczone wyłącznie na kuchenki gazowe i elektryczne. Garnki aluminiowe są ekonomiczne, ponieważ szybko przewodzą ciepło. Zazwyczaj wyposażone są w uchwyty ze stali nierdzewnej, które się nie nagrzewają.

Aktualnie na rynku możemy znaleźć wszystkie rodzaje garnków w różnych kształtach i kolorach. Przed kupnem nowych garnków warto zapoznać się z ich specyfikacją i wybrać taki komplet, który spełni nasze wszystkie wymagania, a jednocześnie będzie pasował do wnętrza naszej kuchni. Jeśli nadal nie potrafisz się zdecydować, który komplet garnków wybrać, zadzwoń do obsługi naszego sklepu internetowego. Na pewno rozwiejemy Twoje wątpliwości!