Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Garnki stalowe czy aluminiowe? Które garnki wybrać?

Garnki stalowe i aluminiowe to dwa podstawowe rodzaje garnków. Garnki ze stalowym korpusem mogą nie posiadać żadnych powłok, jednak często wybierane są również naczynia stalowe z powłoką emaliowaną. W dzisiejszych czasach, nikt już nie korzysta z garnków z czystego aluminium, byłoby to zwyczajnie niezdrowe. Zamiast tego powstaje natomiast wiele znakomitych garnków z korpusem aluminiowym, pokrytych powłokami grafitowymi, ceramicznymi i teflonowymi. Ciężko stwierdzić, które z tych garnków są lepszym wyborem, zamiast tego lepiej zapoznać się z zaletami i wadami obydwóch. Dzięki temu będziesz mógł podjąć świadomą decyzję.

Zalety i wady garnków stalowych

Zalety:

  • Stalowe garnki są wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne.
  • Bez obaw możemy używać w nich stalowych przyborów kuchennych.
  • Są wieloletnie.
  • Wykonane z samej stali nie posiadają powłok, dzięki czemu nie można ich uszkodzić.
  • Są odporne na wysokie temperatury, a niektórych możesz używać nawet w piekarniku.
  • W przypadku garnka stalowego z powłoką emaliowaną naczynie jest bezpieczne dla alergików.
  • Można zawsze używać ich na kuchence indukcyjnej.
  • Większość modeli można myć w zmywarce.
  • Klasyczny i nowoczesny wygląd.

Wady:

  • Brak powłoki nieprzywierającej sprawia, że pojawia się ryzyko przywierania potraw.
  • Konieczne jest częste mieszanie w garnkach.
  • Stal jest znacząco cięższa od aluminium.
  • Garnki z czystej stali mogą wywoływać alergię na nikiel.

Zalety i wady garnków aluminiowych

Zalety:

  • Posiadają powłoki zapobiegające przywieraniu.
  • Są znacznie lżejsze od naczyń z korpusem stalowym.
  • Łatwo i szybko się nagrzewają, wpływa to na krótszy czas gotowania.
  • W większości przypadków dostosowane są do każdego rodzaju kuchenki.
  • Dzięki powłokom garnki aluminiowe są bezpieczne dla zdrowia.
  • W garnkach z powłokami non-stick można nie tylko gotować, ale również smażyć.
  • Szeroki wybór — garnki granitowe, garnki teflonowe, garnki ceramiczne.

Wady:

  • Gotując trzeba uważać, aby nie uszkodzić powłoki.
  • Szybko tracą ciepło, nie utrzymają na długo temperatury.
  • Nie można w nich używać metalowych przyborów kuchennych.
  • Wiele garnków aluminiowych nie można myć w zmywarce.