Jajka to podstawa świątecznego śniadania, chociaż osobiście nie przepadam za smakiem jajek ugotowanych na twardo i podanych bez dodatków. Zdecydowanie lepiej smakują mi i mojej rodzinie, gdy są podane w asyście sałatki, chrzanu, kromki chleba czy faszerowane. Istnieje mnóstwo pomysłów na jajka faszerowane, a do ich wykonania możemy wykorzystać wiele różnych składników. Najlepiej sprawdzają się klasyczne przepisy na jajka faszerowane z tuńczykiem, łososiem a także ze szczypiorkiem. Jak je wykonać? To banalnie proste, a jak pięknie wygląda na świątecznym stole!    

Jajka faszerowane z łososiem i szczypiorkiem 

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g łososia wędzony na gorąco
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypiorek według uznania

Potrzebne akcesoria kuchenne:

  • miska emaliowana
  • drewniana bądź silikonowa łyżka
  • porządny nóż i deska do krojenia
  • półmisek lub ozdobny talerz do podania jajek

Wykonanie:

Jajka ugotuj na twardo, ja używam do tego małego garnka emaliowanego, który idealnie sprawdza się do gotowania nawet niewielkich ilości jajek. Odwieczne pytanie, ile gotować jajka na twardo? Ja wrzucam je delikatnie do garnka dopiero, gdy woda się zagotuje i od tego czasu liczę około 8 minut. Tak naprawdę czasem jest to 7, a innym razem 10 minut, ale jajka zawsze wychodzą takie jakie być powinny. Po ugotowaniu obierz jaja ze skorupki i odczekaj, aż trochę wystygną. Do miski emaliowanej dodaj ok 100 g łososia wędzonego, rozdrobnij drewnianą łyżką, dodaj dwie łyżki majonezu i wymieszaj. Pokrój drobno szczypiorek (odłóż około łyżkę szczypiorku do dekoracji) i dodaj do łososia, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie obrane ze skorupki jajka przekrój na pół, wyjmij ostrożnie żółtka, tak by nie naruszyć kształtu białka. Żółtka dodaj do pasty łososiowej i utrzyj lekko łyżką, tak by pasta utworzyła w miarę gładką strukturę. Końcowy etap to faszerowanie – łyżkę pasty nałóż do otworu w białku, w którym naturalnie znajduje się żółtko, a następnie posyp lekko szczypiorkiem. Gotowe!

Łososia możecie z powodzeniem zamienić na tuńczyka, awokado, pieczarki czy po prostu zrobić pastę do faszerowania składającą się z samych żółtek z majonezem i szczypiorkiem.