Kukurydza jest jedną z najpopularniejszych roślin na świecie! A mimo to wciąż nie wszyscy wiedzą jak przyrządzać świeżą kukurydzę. Kukurydza jest stosunkowo kalorycznym warzywem, ale także bardzo zdrowym! Kukurydza bogata jest w witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E i L. Całkiem dużo, prawda? Dodatkowo ziarna kukurydzy zawierają cynk, fosfor, jod, magnez, błonnik i jeszcze wiele innych. Nic tylko jeść! Chociaż oczywiście, wszystko z umiarem.

Przepis na gotowaną kolbę kukurydzy

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy
  • masło
  • sól
  • cukier

W dużym garnku gotujemy wodę. Rozpuszamy w wodzie dwie łyżeczki cukru.

W międzyczasie kukurydzę obieramy z liści i włókien oraz myjemy.

Do wrzącej wody wkładamy kukurydzę i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.

Wyciągniętą z wody kukurydzę przekładamy na talerz i smarujemy masłem, póki jest gorąca. Na koniec posypujemy kolbę solą.

Gotowe, smacznego!

 

Ciekawostka

Wiecie, że według wierzeń majów, człowiek został stworzony przez bogów z krwi i kukurydzy?