Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak naostrzyć nóż? 8 sposobów żeby naostrzyć nóż

Komu się nie zdarzało, że chciał pokroić chleb, a zamiast tego zrobił bułkę tartą? Albo krojąc pomidora na kanapkę, powstawała zamiast ładnego plasterka pomidorowa papka? W jaki sposób naostrzyć nóż? Jakiej ostrzałki do noży najlepiej użyć? I jak naostrzyć nóż nie mając przy sobie ostrzałki? Poniżej przedstawiam wam 8 sposobów na zaostrzenie noża, uwzględniające zarówno różne rodzaje ostrzałek, jak i sytuacje kryzysowe, kiedy musimy sobie radzić z tym, co mamy pod ręką. Ale, ale, zanim zaczniemy. Czy wiecie, w jaki sposób należy sprawdzić, czy nóż jest tępy? Próbujemy nim przeciąć krawędź kartki, ostry nóż powinien wciąć się głęboko i precyzyjnie. Pod żadnym pozorem nie próbuj sprawdzać, czy nóż jest ostry na własnej skórze!

Diamentowa ostrzałka do noży

Diamentowa ostrzałka do noży to chyba najbardziej znana ostrzałka kuchenna. Jest ona bardzo często dorzucana w zestawach z nożami. To produkt elegancki i prostu w obsłudze. Lekka i doskonale zbalansowana ostrzałka z dobrze wyprofilowaną rękojeścią dobrze leży w dłoni i nie wysuwa się z ręki. Dodatkowy rant chroni  naszą dłoń przed skaleczeniem. Diamentowa ostrzałka jest bardzo wygodnym produktem, ale jednak nie do końca odpowiednim, jeżeli nasz nóż jest mocno stępiony. Diamentowa ostrzałka wygładza nóż, przez co lepiej się nim kroi, ale jeśli o ostrzenie noży, bardziej odpowiednie i skuteczne mogą się okazać inne sposoby ostrzenia.

Ostrzenie noża o porcelanowy kubek

Sytuacja jest wyjątkowa, jesteś w kuchni, nie masz żadnej ostrzałki, ale za to bardzo tępy nóż? Na ratunek przybywa… porcelanowy kubek! Ten prosty sposób na zaostrzenie noża jest zadziwiająco skuteczny. Odwracamy kubek do góry dnem. Ostrzymy nóż pod kątem około 30 stopni z obydwóch stron. Pamiętaj, to bardzo ważne, żeby ostrzyć nóż pod kątem, a nie tak jakbyś chciał przeciąć kubek, wtedy mogłoby to tylko bardziej stępić nóż.

Uniwersalna ostrzałka do noży

Uniwersalna ostrzałka do noży to nowoczesny produkt, chyba najbardziej wygodny i poręczny ze wszystkich dzisiejszych propozycji. Uniwersalne ostrzałki występują w dwóch postaciach – jednofazowe oraz dwufazowe. Osobiście polecam te drugie, które prócz ostrzenia noży, mają też funkcję wygładzania. Ostrzałki uniwersalne nadają się zarówno do osób praworęcznych, jak i leworęcznych.

Ostrzenie noża o nóż

Ostrzenie noża o nóż to już ostateczność. Nie jest to zbyt bezpieczna czynność, a dodatkowo źle wykonane, może skończyć się stępieniem obu noży, lub ich bezpowrotnym wyszczerbieniem. Jeśli jednak nie jesteś w stanie zastosować żadnych innych sposobów i jesteś gotowy zaryzykować, to warto spróbować, przy odpowiednich umiejętnościach, nóż może zostać zaostrzony w ten sposób niemal tak dobrze, jak za pomocą ostrzałki.

Ostrzałka do noży ręczna

Ostrzałka do noży ręczna to bardzo ciekawa propozycja. Ostrzałka nie wymaga siły, a wręcz przeciwnie, podczas ostrzenia nie należy dociskać ostrzałki do noża. Za pomocą takiej ostrzałki ostrzymy noże w rękach, bez konieczności opierania jej o blat kuchenny.

Kamień ceramiczny do ostrzenia

Kamienie ceramiczne to bardziej profesjonalna wersja ostrzenia noża o kubek porcelanowy. Zaletą kamieni ceramicznych do ostrzenia jest twardość i niska podatność na zapychanie się, dzięki czemu taki kamień posłuży na długie lata.

Osełki diamentowe

Osełki diamentowe, najczęściej składają się z metalowej płytki, na której osadzono pył z syntetycznych diamentów o określonej gradacji. Warto jednak pamiętać przy kupnie osełki diamentowej, że mogą one być zrobione w bardzo różny sposób i od tego będzie zależeć, jak dobrze będzie nam się ostrzyło noże i jak dużo wytrzyma ostrzałka. Dlatego też warto zainwestować w porządną firmową osełkę diamentową, zamiast kupować produkty „no-name”.

Ostrzenie noża o kamienny parapet/kamienne schody

A kiedy już wszystko zawiodło. Jesteśmy tylko my i nóż. Nie pozostaje nam nic innego jak znaleźć jakiś kamienny parapet lub chociażby kamienne schody i spróbować swoich sił w ostrzeniu na kamieniu. Zasada jest taka jak wszędzie, kąt nachylenia około 20 stopni pod względem powierzchni ostrzącej i robimy lekkie, płynne ruchy w obydwu kierunkach.