Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak pielęgnować naczynia żeliwne Brizoll?

Chociaż teraz naczynia żeliwne nie są już tak popularne jak kiedyś, to nadal podbijają serca kolejnych pokoleń. Naczynia żeliwne wyglądają bardzo efektownie, a dodatkowo są niemal niezniszczalne. Odpowiednio zadbane naczynie może przetrwać całe dekady i posłużyć kolejnym pokoleniom. Naczynia żeliwne Brizoll są doskonałej jakości, dzięki czemu ta młoda firma dynamicznie rozwija się i odnosi ogromne sukcesy.

Warto wiedzieć: Żeliwo nie ma jednolitego, czarnego koloru. Kolor naczyń żeliwnych jest niejednolity i może wpadać w szarości oraz brązy, przebarwienia na patelni żeliwnej są naturalne.

Przygotowanie naczynia żeliwnego Brizoll do pierwszego użycia

Zanim rozpoczniemy eksploatowanie patelni czy garnka żeliwnego, należy go najpierw odpowiednio przygotować. Pierwszym krokiem będzie umycie patelni ciepłą wodą. Następnie naczynie stawiamy na kuchence i podgrzewamy około 15 minut, aż będzie całkowicie suche. Po tym czasie ściągamy patelnię z ognia i pokrywamy całą jej powierzchnię cienką warstwą oleju. Teraz należy odczekać, aż patelnia wystygnie i gotowe!

1. Patelnia żeliwna Monolith 24 cm Brizoll - 74,90 zł
2. Patelnia żeliwna wok 30 cm Brizoll - 124,90 zł

Patelnia żeliwna brudzi

Wykonałeś wszystkie czynności, przygotowujące naczynie do użycia, a pomimo to patelnia żeliwna brudzi na czarny lub rdzawy kolor? Czasami zdarza się tak, w przypadku gdy cała „operacja” była przeprowadzana na kuchence indukcyjnej. Patelnia może wygrzewać się wówczas odpowiednio jedynie na środku i w tym miejscu naczynie przestaje brudzić, a boki wciąż barwią na czarno.

W takiej sytuacji należy wykonać następujące czynności:

  • Naczynie żeliwne umyj ciepłą wodą z dodatkiem delikatnego płynu do mycia naczyń. Dokładnie opłucz patelnię i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Od patelni odepnij drewniany uchwyt, a żeliwo posmaruj dokładnie cienką warstwą oleju od wewnątrz i od zewnątrz.
  • Żeliwne naczynie włóż do piekarnika na ruszt do góry dnem i piecz przez około godzinę w temperaturze 230 – 260 st. C. Pod rusztem dobrze umieścić blachę wyłożoną folią, na którą spłynie reszta oleju
  • Po zakończeniu pieczenia naczynie musi ostygnąć i jest gotowe do użytku.

Taki proces jest doskonałą alternatywą przygotowującą do użytku naczynia żeliwne, jeżeli posiadamy kuchenkę indukcyjną.

Dlaczego naczynia żeliwne rdzewieją?

Odpowiednio traktowana patelnia żeliwna nie powinna rdzewieć, jakie są najczęstsze przyczyny pojawiania się rdzy na żeliwie?

  • Nie osuszanie naczynia zaraz po umyciu.
  • Mycie naczynia żeliwnego w zmywarce.
  • Trzymanie naczynia żeliwnego w wilgotnym, nieprzewiewnym miejscu.
  • Przechowywanie w naczyniach żeliwnych potraw.
  • Pozostawianie naczynia żeliwnego na długo w zlewie do „odmoczenia”.

1. Patelnia żeliwna grillowa Optima 24 cm Brizoll - 84,90 zł
2. Patelnia żeliwna naleśnikowa Optima 24 cm Brizoll - 64,90 zł

Jak uniknąć rdzewienia naczyń żeliwnych?

Kiedy już znamy przyczyny rdzewienia, określenie, w jaki sposób nie doprowadzać naczyń żeliwnych do takiego stanu jest proste.

  • Należy odpowiednio zadbać o naczynie żeliwne przed pierwszym i po każdym kolejnym użyciu.
  • Naczynia żeliwne powinny być przechowywane w suchych, przewiewnych miejscach.
  • Naczyń żeliwnych nie wolno myć w zmywarce, ani odmaczać dłużej w zlewie.
  • Po umyciu naczynie żeliwne należy od razu osuszyć.
  • Przygotowaną w naczyniu żeliwnym potrawę należy od razu przelać do innego pojemnika, a garnek dokładnie umyć.
  • Naczynie żeliwne należy smarować regularnie olejem.

1. Patelnia żeliwna Monolith 26 cm Brizoll - 79,90 zł
2. Kociołek żeliwny 12 l + patelnia Brizoll - 334,90 zł

Jak usunąć rdzę z naczynia żeliwnego?

A co gdy już doprowadziliśmy do powstania rdzy na naczyniu żeliwnym? Czy musimy go wyrzucić? Absolutnie nie!

Naczynie najpierw musimy dokładnie umyć łagodnym detergentem, a następnie używając szorstkiej części gąbeczki do mycia naczyń wyszorować miejsca pokryte rdzą, aż do pozbycia się jej. Następnie musimy ponownie przygotować naczynie do użytku tak jak za pierwszym razem.

Zapamiętaj!
  • Nigdy nie myj naczyń żeliwnych w zmywarce!
  • Naczynie żeliwne każdorazowo po użyciu smaruj olejem!
  • Po umyciu naczynia żeliwnego, dokładnie je osusz!
  • Przechowuj naczynie żeliwne w suchym i przewiewnym miejscu!
  • Naczynia żeliwne z drewnianym uchwytem wkładamy do piekarnika dopiero po odpięciu uchwytu!

1. Patelnia żeliwna Optima 22 cm Brizoll - 64,90 zł
2. Kociołek żeliwny 6 l Brizoll - 199,90 zł