Ocet jabłkowy powstaje z fermentowanych jabłek. Do powstania tego octu wystarczy ledwie kilka składników: jabłka lub same obierki z jabłek, cukier i woda. No i dodatkowym składnikiem jest jeszcze cierpliwość, bo ocet musi odstawić kilka tygodni zanim będzie gotowy… Najlepiej przygotować ocet w dużym, szklanym naczyniu, które nie będzie wchodzić w reakcję z powstającym octem. Jeżeli nie posiadasz odpowiednio dużej szklanej miski, możesz wykorzystać również naczynie żaroodporne, a po przygotowaniu rozworu przelejesz go do specjalnych butelek na nalewki!

Właściwości octu jabłkowego

 

Ocet jabłkowy jest źródłem kwasów organicznych, pektyn, enzymów, aminokwasów, bio flawonoidów, żywych kultur bakterii i drożdży. Zawiera również wiele cennych witamin: A, E, K, B1, B2 i B12. Dodatkowo ocet jabłkowy posiada niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki: wapń, potas, magnez, siarka, chlor, sód, selen, krzem, fluor i miedź.

 

Dzięki temu wszystkiemu ocet jabłkowy to doskonały składnik diety, któremu zawdzięczamy:

  • Zmniejszenie poziomu cukru we krwi
  • Obniżenie ciśnienia krwi
  • Wspomaganie oczyszczania organizmu z metali ciężkich
  • Działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne
  • Wsparcie prawidłowego funkcjonowania wzroku

 

Przepis na ocet jabłkowy

Składniki:

  • 1 kg obierek z jabłek lub po prostu jabłek
  • 1 l wody
  • 4 łyżki cukru

Naczynie, w którym będziemy przygotowywać ocet przeparzamy wcześniej. Do naczynia wrzucamy obierki.

W czajniku lub garnku zagotowujemy wodę, i zalewamy naczynie z obierkami ciepłą wodą.

Dodajemy cukier i mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy naczynie lnianą ściereczką i prawie gotowe.

Teraz pozostaje nam jedynie codziennie przez kilka tygodni mieszać ocet i zastawiać znów ściereczką.

Gotowy ocet poznasz po tym, że z wierzchu zniknie piana.