Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw i warto wprowadzić go do swojej diety. W jaki sposób przygotować surowy szpinak aby smakował naprawdę dobrze? Zróbmy dziś razem pyszny koktajl owocowy ze szpinakiem!

Zalety jedzenia szpinaku

  • Zawiera przeciwutleniacze, dzięki którym działa przeciwnowotworowo i chroni przed miażdżycą
  • Posiada magnez, który niweluje stres i pomaga uzyskać równowagę psychiczną.
  • Jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego, zaleca się go więc dzieciom oraz kobietą w ciąży.
  • W jego skład wchodzą witaminy z gruby B, obniżające zły cholesterol.
  • Zawiera również witaminy A i E opóźniające procesy starzenia się organizmu.
  • Dodatkowo szpinak chroni przed chorobami układu krążenia.
  • Posiada bardzo małą ilość kalorii, a zarazem przedłuża uczucie sytości po posiłku.

Uwaga! Szpinaku nie powinny jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową! Szpinak zawiera bowiem kwas szczawianowy, który wypłukuje wapń z organizmu.

Przepis na koktajl ze szpinakiem

Składniki:

  • 100 g szpinaku
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 1 pomarańcza
  • 1 kiwi
  • 0,5 limonki

Ze szpinaku odcinamy ogonki i zgrubienia. Liście dokładnie płukamy pod bieżącą wodą.

Do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy i limonki.

Banana, gruszkę i kiwi obieramy.

Wszystkie składniki razem wrzucamy do dużej miski lub garnka i miksujemy blenderem ręcznym.

Jeżeli koktajl jest dla Ciebie zbyt gęsty możesz dolać wody.

Smacznego!