Patelnie żeliwne, choć często niedoceniane, są bardzo łatwe w użytkowaniu. Należy jednak stosować się do kilku prostych reguł, gdyż patelnia żeliwna wymaga odpowiedniej konserwacji. 

Przygotowanie patelni żeliwnej do pierwszego użycia

Patelnia żeliwna wymaga odpowiedniego wprowadzenia w użytkowanie. Kiedy mamy nową patelnię żeliwną i usuniemy już z niej wszelkie etykiety należy umyć ją ciepłą wodą z odrobiną detergentu, a następnie starannie wytrzeć do sucha miękką ściereczką. Następnie umytą patelnię ustawić na kuchence, podgrzać, kolejno nasmarować przy pomocy pędzelka olejem roślinnym i ostudzić. Tak przygotowana patelnia z żeliwa jest gotowa do użycia. 

Jak konserwować patelnię żeliwną? 

Po przygotowaniu potrawy o patelnię żeliwną trzeba szczególnie dbać, ale nic w tym trudnego! Jak postępować z patelnią żeliwną do usmażeniu? Podpowiedź poniżej.

  1. Przełóż potrawę do naczynia emaliowanego lub szklanego. W naczyniu żeliwnym nie można przechowywać żywności, gdyż może doprowadzić to do powstania rdzy. 
  2. Patelnię żeliwną myj wyłącznie ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Unikaj szorowania i skrobania powierzchni patelni.
  3. Patelnie żeliwne muszą być wytarte do sucha! Po każdym myciu wytrzyj dokładnie patelnię żeliwną suchą ściereczką. Następnie natłuść cienką warstwą oleju roślinnego. 

To wszystko!

Rdza na patelni żeliwnej 

Może się zdarzyć, że mimo dobrze w naszym odczuciu pielęgnowanej patelni żeliwnej pojawi się na niej rdza. To jeszcze nic straconego. Rdzę łatwo usuniecie z patelni żeliwnej metalową szczotką i ciepłą wodą. Wyszorowaną patelnię wystarczy wysuszyć i zakonserwować olejem, tak samo jak po każdym użyciu.