Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak zrobić belgijskie frytki?

Nie wiem, kto to wymyślił podczas najupalniejszych letnich dni, ale… Obchodzimy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Frytek! Nie chcemy jednak zanudzać nikogo standardowym przepisem na frytki. Kto go nie zna? Zamiast tego uczmy się od najlepszych, czyli od Belgii, której frytki są daniem narodowym!

Przepis na frytki belgijskie

Składniki:

  • ziemniaki
  • olej
  • 1 łyżka cukru

Dokładnych ilości ziemniaków i oleju nie podajemy, wszystko zależy od tego, jaką ilość frytek chcecie przygotować i w jakim garnku.

Ziemniaki kroimy oczywiście na kształt frytek. W garnku gotujemy wodę z cukrem. Frytki wrzucamy do gorącej wody na około 5 minut.

W tym czasie w osobnym garnku zagotowujemy olej. Pokrojone ziemniaki wyciągamy z wody i lekko osuszamy papierowym ręcznikiem.

Frytki wkładamy do sitka i zanurzamy w oleju. Czekamy, aż frytki wypłyną na powierzchnię i wyciągamy je. Odczekujemy chwilę, aż olej ponownie osiągnie wysoką temperaturę i ponownie wkładamy do niego frytki. Tym razem smażymy już do końca, aż osiągną złoty kolor

Zalecamy wykładać frytki na papierowy ręcznik, aby wciągnął on nadmiar tłuszczu.