Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jaka forma na babkę?

Święta wielkanocne to miło spędzony czas w gronie rodzinnym, przy świeżo zaparzonej kawie i kawałku pysznego domowego ciasta. Szczególnie popularne i lubiane przez nas świąteczne to babki drożdżowe, serniki, mazurki i makowce. Jaką blachę wybrać? 

Blacha emaliowana do pieczenia

To najlepszy wybór w kategorii blachy do pieczenia. Wykonane z świetnej jakości stali, pokryte prozdrowotną powłoką emaliowaną, która jest bardzo łatwa do utrzymania w czystości (można je także myć w zmywarce), a co najważniejsze nie wchodzi w interakcję z przygotowywanym jedzeniem. Formy do pieczenia emaliowane to prodhukt uniwersalny. Świetnie sprawdzą się nie tylko do pieczenia wielkanocnych ciast, ale także jako brytfanna do pieczonej białej kiełbasy w piwie i wszelkich mięs, a po świętach posłużą do codziennego gotowania. W odróżnieniu od innych form do pieczenia są wyposażone w praktyczne uchwyty, które pozwolą na wygodne przenoszenie blachy z zawartością. Dostępne w wielu kształtach i kolorach, wyglądają bardzo reprezentatywnie, dlatego sprawdzą się także do bezpośredniego podawania potraw czy ciast na wielkanocnym stole. 

Forma emaliowana Emalia Forte, 28 cm, niebieska - 39,90 zł

Blacha do ciasta stalowa

Najczęściej wybierane klasyczne stalowe blachy w kształcie dużego prostokąta. Popularna jest także mniejsza prostokątna blacha, tzw. keksówka. Najbardziej znane i dostępne w sklepach są tanie blachy fakturowane, wykonane z ocynkowanej blachy. Dostępne od ręki w różnych wielkościach, a nawet kształtach – szczególnie na czasie jest blacha w kształcie króliczka wielkanocnego. Ciekawym pomysłem jest blacha z wyjmowanym dnem, dzięki czemu z łatwością wyciągniemy ciasto z formy. W tej kategorii znajduje się także forma do babki gotowanej lub drożdżowej. Wyróżnia ją kształt charakterystyczny dla babki, dostępna także w wariancie z tuleją w środku formy. W naszej ofercie znajdziecie także małe foremki na babki, sprawdzą się idealnie do wspólnego wielkanocnego pieczenia z dziećmi. 

Nie sposób nie wspomnieć o standardowej tortownicy. Najbardziej popularna to ta z wyjmowanym dnem, a szczególnie doceniana jest tortownica z dwoma dnami. Sprawdzi się nie tylko do pieczenia tortów, ale także do przygotowywania biszkoptu czy kruchego spodu do wielkanocnych ciast. Można w niej upiec świąteczny sernik o okrągłym kształcie, ale i nie tylko, na rynku dostępne są także tortownice prostokątne.

Forma na babkę z tuleją SNB, 23 cm - 6,90 zł

Blacha do pieczenia z powłoką nieprzywieralną

W naszej ofercie znajdziecie także blaszki do pieczenia stalowe pokryte powłoką non-stick, dzięki której ciasto nie będzie przywierało do formy i będzie się je łatwo domywało. Nie mniej jednak należy pamiętać o wysmarowaniu blachy tłuszczem przed pieczeniem, można też dodatkowo posypać jej wnętrze niewielką ilością kaszy manny lub bułki tartej, albo po prostu użyć papieru do pieczenia. Lepszą alternatywą dla klasycznej blachy do pieczenia jest wysokiej jakości forma wykonana ze stali, pokryta wysokogatunkową powłoką nieprzywierającą. Blachy ze stali nierdzewnej są niewiele droższe od tych ocynkowanych, a są trwalsze, solidniej wykonane, a także z wyglądu są bardziej przyjemne dla oka — dostępne nawet w kształcie serca. 

Blacha do pieczenia "non-stick" Caffe Creme SNB, 36 x 26 cm - 25,90 zł

Foremki do pieczenia silikonowe Coraz częściej wybierane ze względu na higieniczność, łatwość mycia, a także ciekawe kolory. Małe foremki silikonowe sprawdzą się nie tylko do pieczenia klasycznych muffinek, ale posłużą jako foremki na babeczki świąteczne. Są lekkie, nie mają ostrych końców, dlatego świetnie sprawdzą się do wielkanocnego pieczenia babeczek przez dzieci. Takie małe babeczki wielkanocne będą idealne do koszyka wielkanocnego.