fot. pixabay.com

Patelnia ceramiczna do smażenia z małą ilością tłuszczu. 

Poszukując dobrej patelni do kuchni kierujemy się jej jakością, ceną i rodzajem powłoki. Wśród wielu rodzajów patelni bardzo popularne są patelnie ceramiczne. Patelnia taka wykonana może być z różnych materiałów i posiada powłokę ceramiczną, która należy do powłok nieprzywierających. Powłoka ceramiczne, zaraz po teflonie, jest najczęściej poszukiwana. Korpus patelni ceramicznej może być wykonany z cienkiego aluminium, z odlewu aluminium, które jest zdecydowanie grubsze lub ze stali nierdzewnej. Jakość i materiał korpusu decydują o tym, czy patelnia może się zniekształcić pod wpływem temperatury. Odporne na zniekształcenia są zdecydowanie grube patelnie z odlewu aluminium oraz patelnie ze stali nierdzewnej. Kolejną ważną cechą jest trwałość powłoki. Dobra powłoka ceramiczna jest odporna na przypadkowe zarysowania, nie przebarwia podczas smażenia oraz zapobiega przywieraniu żywności. Patelnie ceramiczne są odporne na wysokie temperatury, jednak należy pamiętać, że nie wolno narażać patelni na szok temperaturowy. Szybkie schładzanie gorącej patelni może spowodować uszkodzenie powłoki ceramicznej. Co do ilości tłuszczu potrzebnego do smażenia, jest on zalecany chociaż w minimalnej ilości. Wśród wielu konsumentów panuje błędne przeświadczenie, że patelnie ceramiczne służą do smażenia beztłuszczowego. Smażenie beztłuszczowe również może negatywnie wpływać na powłokę ceramiczną patelni.

Patelnia ceramiczna na indukcję i na gaz.

Patelnia ceramiczna sama w sobie jest produktem nowoczesnym, tak jak kuchenka indukcyjna. Dlatego też uważamy, że jest to dobry duet. Patelnie ceramiczne na indukcję są wszechobecne i ogólnodostępne. Przy wyborze patelni na indukcję należy zwrócić uwagę na jej dno. Dno patelni na indukcję powinno być idealnie płaskie. Patelnie ceramiczne, w których korpus jest aluminiowy zostały wyposażone dodatkowo w dysk ferromagnetyczny. Dysk ten jest często widoczny jako stalowa wstawka z okrągłymi wypustkami lub jest wtopiony w aluminium i nie jest widoczny dla konsumenta. Przy wyborze patelni na indukcję lub inny typ kuchenki zawsze zapoznaj się z opisem producenta. W przypadku patelni ceramicznej na gaz zalecamy wybór odpowiedniego rozmiaru. Duża patelnia  jest świetna dla dużej rodziny pod warunkiem, że zmieści nam się na jednym palniku naszej kuchenki. Najbardziej popularny i bezpieczny rozmiar to ok. 28 cm. Dla mniejszych rodzin lub par i singli polecamy wybór patelni w rozmiarze 24 cm lub mniejszym. 

Patelnie ceramiczne – wady i zalety.

Wadą patelni ceramicznych jest to, że nie nadają się do zbyt częstej eksploatacji. Szczególnie mowa tutaj o cienkich patelniach w stosunkowo niskich cenach. Taką patelnie polecamy osobom, które rzadko smażą i przyrządzają dania, które wymagają długiego duszenia. Patelnia ceramiczne wymaga szczególnej ostrożności w przypadku różnicy temperatur. Nie zaleca się mycia patelni od razu po smażeniu. Najlepiej odstawić patelnię ceramiczną na bok, aby ostygła. Dodatkowo należy stosować drewniane lub silikonowe akcesoria kuchenne, ponieważ używanie stali spowoduje zarysowanie i zniszczenie powłoki. 

Patelnie ceramiczne mają jednak wiele zalet. Jedną z nich jest fakt, że powłoka ceramiczna należy do powłok nieprzywierających, a do smażenia wystarczy bardzo mała ilość tłuszczu. Patelnia ceramiczna przypadnie do gustu miłośnikom zdrowej kuchni, gdzie smażenie należy do rzadkości. Patelnie ceramiczne są niedrogie, a użytkowane odpowiednio bardzo poprawiają komfort przygotowywania posiłków. Dbając o powłokę patelni długo będziesz mógł się cieszyć jej jakością i cechą jaką jest nieprzywieranie potraw. Dodatkowym atutem patelni ceramicznej jest jej wygląd. Patelnie ceramiczne bardzo często posiadają białe lub kremowe powłoki oraz ciekawy design, co wygląda obłędnie w nowoczesnej kuchni. Należy pamiętać, że powłoka ceramiczna jest w pełni bezpieczna dla zdrowia i nie zawiera szkodliwych substancji typu PFOA. Powłoka ceramiczna to mieszanka minerałów i glinu i powstaje przez wypalenie w wysokiej temperaturze. 

Jak używać i czyścić patelnie ceramiczną? 

Patelnia z powłoką ceramiczną wymaga specjalnego traktowania. Jeśli dbamy o naszą powłokę i nie przypalamy na niej potraw, nie powinniśmy mieć większych problemów z czyszczeniem. Patelnie należy myć bezpośrednio po smażeniu, kiedy tylko delikatnie ostygnie. Jeśli jest jeszcze ciepła, należy ją myć w gorącej wodzie, ponieważ powłoka ceramiczna nie reaguje dobrze na szok temperaturowy. Powolne schładzanie patelni gwarantuje nam zachowanie dobrego stanu powłoki przez dłuższy czas. Patelnie należy czyścić miękką gąbką lub szczotką do mycia naczyń z płynem. Nie należy czyścić mocnych zabrudzeń przy pomocy ostrych czyścików czy druciaków. Ostre gąbki uszkodzą i porysują powłokę patelni. Podczas smażenia każdy producent zaleca, aby przewracać potrawy za pomocą drewnianych, plastikowych lub silikonowych akcesoriów kuchennych. W przypadku trudnych zabrudzeń zamocz patelnię przed myciem. Do usunięcia przebarwień na jasnej powłoce ceramicznej można użyć sody oczyszczonej. 

Jaka patelnia ceramiczna jest najlepsza? 

Miłośnicy krótkich smażeń będą usatysfakcjonowani z wyboru patelni ceramicznej. Patelnia ceramiczna świetnie wygląda w nowoczesnej kuchni. Nie wymaga dużej ilości tłuszczu do smażenia  i jest łatwa w czyszczeniu. Aby znaleźć dla siebie najlepszą patelnie należy ustosunkować jej jakość do częstości smażenia. Dla osób, które dużo smażą i korzystają z patelni polecam patelnie wyższej jakości z bardzo odporną powłoką ceramiczną. Takie patelnie zazwyczaj kosztują powyżej 100 zł. Tańsze patelnie ceramiczne polecane są dla osób, które nie eksploatują patelni tak często. Kolejnym aspektem jest rozmiar. Rozmiar patelni dostosowujemy do naszych wymagań oraz do rodzaju kuchenki. Dla osób, które przygotowują wiele dań jednogarnkowych polecam głęboką patelnię ceramiczną. Głęboka patelnia z powłoką ceramiczną może służyć do przygotowania dań makaronowych, szczególnie sosów oraz do duszenia potraw. W przypadku przygotowywania takich potraw warto rozglądnąć się za patelnią ceramiczną z pokrywa. Pokrywa do patelni w komplecie nie jest priorytetem, jednak jeśli nie mamy wolnej pokrywy w naszym wyposażeniu, warto sprawdzić czy patelnia ceramiczna w pokrywką w komplecie jest dostępna w naszym ulubionym sklepie internetowym. Wiele osób, które używają kuchenki indukcyjnej zalecają wybór patelni, która nie ma okrągłych wypustek na dnie. O wiele lepiej na indukcji działa patelnia, która ma jednolite dno.