Patelnie można rozróżniać na dwa sposoby. Jednym ze sposobó jest podział patelni ze względu na jej korpus, który może być aluminiowy, stalowy, bądź też żeliwny. Innym sposobem jest podział ze względu na powłokę patelni. Tutaj sytuacja jest bardziej skomplikowana. Aktualnie możemy znaleźć w sklepach patelnie emaliowane, patelnie stalowe lub patelnie żeliwne bez powłoki, bądź też patelnie z powłoką nieprzywierającą, których ilość jest niemalże nieskończona – patelnie granitowe, patelnie ceramiczne, patelnie teflonowe, patelnie tytanowe… Dobór odpowiedniej patelni to kwestia bardzo subiektywna. Wiele zależy od tego, co jest dla nas najważniejsze i do czego będziemy danej patelni używać.

Patelnie z powłoką emaliowaną

Smażenie na patelni emaliowanej jest proste, ale pod warunkiem, że znamy pewne zasady, których trzeba się trzymać. Po pierwsze i najważniejsze, na patelni emaliowanej nie można ograniczać tłuszczu. Mięso przyrządzane na patelni z powłoką emaliowaną powinno wręcz pływać w oleju. Nie bójmy się jednak tego. Zdrowsza i smaczniejsza będzie potrawa przyrządzona w dużej ilości tłuszczu, niż smażenie na spalonym oleju i zwęglona panierka. Co więcej, taki posiłek wchłonąłby w siebie najprawdopodobniej wiele szkodliwych substancji chemicznych, które powstają poprzez przypalanie tluszczu. Kolejna ważna cecha patelni emaliowanej to fakt, że bardzo szybko osiąga wysoką temperaturę. Patelnia wykonana ze stalowego korpusu, pokryta jedynie emalią nagrzeje się w kilka sekund. Jeżeli na gorącą patelnię wrzucimy mięso czy wbijemy jajka, poskutkuje to natychmiastowym przywarciem i przypaleniem potrawy. Na patelni emaliowanej wskazane jest dłuższe, spokojne smażenie na małym ogniu. Pamiętać należy również, że chcąc ochronić powłokę emaliowaną przed uszkodzeniami, należy używać na niej drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych. Ale to nie tak, że patelnie emaliowane wiążą się z samymi obowiązkami! Przeciwnie, istotną zaletą powłoki emaliowanej jest jej pro zdrowotność. Emalia nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Nie kruszy się i nie niszczy podczas smażenia. Powłoka jest szklana i twarda – nie sposób łatwo ją uszkodzić. Dodatkowo nie posiada najdrobniejszych szczelin, w których mogłyby zagnieździć się bakterie i jest łatwa do utrzymania w czystości. Wszystko to łącznie sprawia, że patelnia emaliowana to naczynie bezpieczne do przygotowywania potraw dla dzieci, osób starszych i alergików. Co również istotne, w patelni emaliowanej możemy także przechowywać potrawę, aby odgrzać ją kolejnego dnia.

Zalety patelni emaliowanej:

  • łatwa w utrzymaniu w czystości
  • odporna na uszkodzenia
  • posiada twardą powłokę szklaną
  • nie wchodzi w reakcję z żywnością
  • nie wydziela szkodliwych substancji
  • higieniczna
  • bezpieczna dla dzieci, osób starszych i alergików
  • nie wymaga impregnacji
  • nie wchłania zapachów i detergentów
  • nie odbarwia się
  • można w niej przechowywać żywność
  • idealna do powolnego smażenia

Wady patelni emaliowanej:

  • nie jest zalecane smażenie z małą ilością tłuszczu
  • smażenie wymaga ciągłej kontroli
  • nie należy szczotkować i skrobać patelni podczas mycia

Patelnia emaliowana Belis Eco-Ceramic Elegance 24 cm - 99,90 zł

Patelnie żeliwne

Bardzo trwałymi patelniami są patelnie żeliwne, są odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Naczynia nagrzewają się długo, ale za to równomiernie. Patelnia żeliwna może być użyta nie tylko na kuchence, ale również w piekarniku, a nawet na ognisku! Wynika to z tego, że żeliwo jest odporne na bardzo wysokie temperatury, dzięki temu również nie będzie zniekształcać się i wybrzuszać. Patelnie żeliwne mają właściwości prozdrowotne! Wytrącają się z nich minimalne ilości żelaza, które wzbogacają nasze potrawy. Patelnie żeliwne nie wymagają dużej ilości tłuszczu do smażenia. Niestety, w żeliwo wpisane są również pewne wady. Naczynia żeliwne są dość ciężkie – dla jednych jest to zaleta, dla innych wada. Należy również pamiętać, że chociaż patelnie żeliwne znoszą dobrze, nawet bardzo wysokie temperatury to, jak większości naczyń, nie należy narażać ich na nagłe zmiany temperatur, ponieważ może to doprowadzić do mikrouszkodzeń. Patelnie żeliwne wymagają konserwacji i właściwej pielęgnacji. Po każdym użyciu patelnia żeliwna powinna być dokładnie umyta ciepłą wodą i delikatnym płynem myjącym. Następnie naczynie należy wytrzeć do sucha i natłuścić cienką warstwą oleju. Patelnie powinny być przechowywane w suchym i przewiewnym miejscu – w innym wypadku dojdzie do korozji żeliwa. Patelnie żeliwne świetnie sprawdzą się do przygotowania dań grillowanych, są idealnym produktem dla koneserów dobrej wołowiny – stek smażony na patelni żeliwnej nie ma sobie równych. Polecane są również to przygotowywania naleśników.

Zalety patelni żeliwnej:

  • może być używana w piekarniku i na ognisku
  • wytrzymała na wysokie temperatury
  • właściwości prozdrowotne
  • równomiernie się nagrzewają
  • długo utrzymują temperaturę
  • odporna na uszkodzenia i zarysowania
  • nadaje się do długiej eksploatacji

Wady patelni żeliwnej:

  • duża waga
  • konieczność konserwacji
  • nie nadaje się do mycia w zmywarce

Patelnia żeliwna Biol 26 cm - 82,90 zł

Patelnie stalowe

Największa zaleta stalowych patelni bez powłoki? Są niemal niezniszczalne! Niestraszne im stalowe przybory kuchenne czy druciane gąbki. Patelnie stalowe niezwykle szybko przewodzą ciepło. Nie jest to naczynie z powłoką non-stick, w związku z czym podczas smażenia, konieczne jest użycie dużej ilości tłuszczu. Patelnia stalowa jest łatwa w utrzymaniu w czystości i higieniczna. Patelnie stalowe zazwyczaj dostosowane są pod każdy rodzaj kuchenki, również indukcyjnej. Jest to najczęściej wybierany produkt do gastronomii ze względu na ich wysoką trwałość i możliwość długiej eksploatacji. Na patelni stalowej przygotujemy każde danie, jednak należy znać jej właściwości. Od patelni stalowej nie możemy wymagać tego samego co od patelni z powłoka non-stick. Jest to podobna historia do patelni emaliowanej, komfort smażenia również. Jeśli masz ochote przygotować mięso panierowane na patelni stalowej nagrzej ją z zastosowaniem tłuszczu, połóż mięso na rozgrzanej patelni i poczekaj aż panierka się zarumieni. Jeśli za szybko przesuniesz porcję mięsa lub za szybko będziesz chciał zmienić stronę smażenia – panierka zostanie na patelni. Taka sama zasada dotyczy smażenia na patelni emaliowanej. Ważne jest, aby przed piewszym użyciem patelnię stalową zahartować zgodnie z instruckją producenta.

Zalety patelni stalowej:

  • odporna na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania
  • szybko osiąga wysokie temperatury
  • bezpieczna dla zdrowia
  • nadaje się do mycia w zmywarce
  • łatwa w utrzymaniu w czystości i higieniczna
  • zwykle dostosowana do każdego rodzaju kuchenki

Wady patelni stalowej:

  • na patelni nie można smażyć z małą ilością tłuszczu
  • to nie jest patelnia nieprzywierająca

Patelnia stalowa cygańska 27 cm - 19,50 zł

Patelnie nieprzywierające

Podstawą patelni nieprzywierającej jest zawsze korpus aluminiowy. Większość patelni posiada wbudowany dysk ferromagnetyczny dostosowany do kuchenek indukcyjnych. Patelnie z powłoką nieprzywierającą to bardzo szeroka kategoria, obejmująca patelnie granitowe, patelnie ceramiczne, patelnie teflonowe i patelnie tytanowe. Główną zaletą owych patelni jest powłoka non-stick. Dzięki niej potrawy nie przywierają, co zmniejsza ryzyko przypalenia potrway. Na patelniach nieprzywierających można smażyć nawet z odrobiną tłuszczu. Większość producentów jednak zastrzega, że zbyt mała ilość tłuszczu wpływa negatywnie na samą powłokę patelni. Patelnie nieprzywierające zwykle występują w różnych wariantych kolorystycznych w zależności od panujących trendów. Aktualnie najbardziej popularne są powłoki imitujące naturalne materiały typu kamień z dodatkami drewna, szarości. Do patelni z powłoką nieprzywierającą nie należy używać stalowych przyborów kuchennych, wyjątkiem jest patelnia tytanowa. Patelnie z powłokami nieprzywierającymi mogą nagrzewać się dość długo, ponieważ ich korpus wykonany jest z odlewu aluminium. Patelnie z powłokami non-stick są bezpieczne dla zdrowia i łatwe w utrzymaniu w czystości. Należy jednak pamiętać, że uszkodzona powłoka nie może już służyć do smażenia. Patelnie non-stick należy wymienić w momencie uszkodzenia powłoki.

Zalety patelni nieprzywierającej:

  • ogranicza przywieranie żywności
  • łatwe i komfortowe użytkowanie
  • pozwalają na ograniczenie ilosci tłuszczu potrzebnego do smażenia
  • nowoczesny wygląd
  • bezpieczna dla zdrowia
  • łatwa do czyszczenia

Wady patelni nieprzywierającej:

  • długi czas nagrzewania się
  • ryzyko uszkodzenia powłoki przy używaniu stalowych akcesoriów kuchennych
  • nie nadaje się do mycia w zmywarce (zależy od producenta)
  • w przypadku uszkodzenia powłoki patelnie należy zutylizować

Patelnia granitowa Ambition Nature 20 cm - 39,90 zł