Garnek do gotowania na parze to bardzo ekonomiczne i prozdrowotne naczynie, przydatne w każdej kuchni. Jest to doskonałe uzupełnienie podstawowego kompletu garnków w naszej kuchni. Chcesz dowiedzieć się czy warto zainwestować w garnek do gotowania na parze? Jesteś ciekawy jakie są rodzaje garnków do gotowania na parze i jak go używać? Już Ci wszystko mówię!

Rodzaje garnków do gotowania na parze

Wkład do gotowania na parze – świetna alternatywa dla osób, które mają mało miejsca w kuchni i będą gotować na parze raczej nie duże ilości jedzenia. Wkłady do gotowania na parze są kompatybilne z garnkami, które posiadamy. Wystarczy dobrać odpowiednią średnicę i możemy zacząć gotowanie!

Jednopiętrowy garnek do gotowania na parze – mniejsza wersja garnka do gotowania na parze. Naczynie składa się z „parteru” gdzie wlewamy wodę i tylko jednego piętra na jedzenie. Mamy podobną ilość miejsca co w przypadku wkładu do gotowania na parze, ale tuta mamy pewność, że wkład idealnie będzie zgrywał się z garnkiem, no i masz dodatkowy garnek.

Dwupiętrowy garnek do gotowania na parze – najbardziej standardowy chyba garnek do gotowania na parze dwupiętrowy. Jest wyjątkowo ekonomiczny bo pozwala nam na jednym palniku uparować parę potraw naraz. Nadaje się dla większej rodziny, możemy przygotować cały posiłek – mięso, warzywa i ziemniaki w jednym garnku!

Prócz tego podziału, garnki możemy podzielić również na materiał z którego zostały zrobione, mogą to być zdrowe i higieniczne garnki emaliowane do gotowania na parze, albo eleganckie i trwałe garnki ze stali nierdzewnej do gotowania na parze. Należy również pamiętać o dobranie garnka do gotowania na parze pod kuchenkę jaką posiadamy, a jeżeli mamy wystarczająco dużo miejsca w kuchni, możemy również zastanowić się nad zakupem specjalnego elektrycznego garnka do gotowania na parze, który nie będzie musiał w ogóle mieć styczności z kuchenką.

Jak używać garnka do gotowania na parze?

To bardzo proste! Jak już wspominałam wcześniej – tradycyjny garnek do parowania składa się z paru pięter. Do garnka na samym dole wlewamy wodę, na górne pięterka, czyli sitka przez które para swobodnie przedostaje się do góry kładziemy warzywa czy mięso, a na samej górze musi znajdować się pokrywka utrzymująca zamknięty obieg. Dzięki temu aromat naszego jedzonka nie ucieknie, a potrawa zostanie przyrządzona w błyskawicznym tempie! Pamiętaj! Woda w garnku na dole nie może stykać się z sitkiem, w końcu jedzenie ma się uparować, a nie ugotować. Z tych samych powodów, kiedy woda się zagotuje przykręć ogień, aby woda nie wrzała zbyt mocno.

Dlaczego warto kupić garnek do gotowania na parze?

Do podstawowych zalet garnka do gotowania na parze z całą pewnością należy prozdrowotność. Garnek zapobiega utracie cennych składników odżywczych z potrawy, a dzięki przygotowywaniu potrawy na wodzie, a nie parze, składniki mineralne nie wytracają cię z naszego posiłku. Posiłki przygotowane w garnku do gotowania na parze robią się w dość krótkim czasie, nie tracąc witamin i minerałów, które normalnie giną w procesie smażenia. Dodatkowo potrawa nie traci koloru i smaku! Gotowanie na parze jest zdrowsze niż smażenie czy pieczenie potraw! Posiłki nie ociekające tłuszczem są idealne dla osób zmagających się z nadwagą. Ciekawostka, zaoszczędzimy nawet na soli! Warzyw poddanych parowaniu nie musimy solić, ponieważ para wodna wydobywa z nich sód. No i dodam jeszcze, że zaoszczędzamy dzięki tym garnkom czas, prąd/gaz i nasz własny wysiłek. Potrawy przygotowują się ponad dwa razy szybciej niż normalnie, w przypadku dwupiętrowych garnków do gotowania na parze robimy parę posiłków na jednym palniku, a co też za tym idzie my sami mamy mniej pracy.