Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jaki nóż wybrać? Rodzaje noży

Był post o ostrzałkach do noży, to najwyższy czas przejść do samych noży! Większość z nas – szarych ludzi, którzy kucharzami są tylko w swojej własnej kuchni, nie ma pojęcia jak wybrać odpowiedni nóż i do czego go używać, aby spełniał nasze oczekiwania. Oczywiście, powinien być ostry, ale jest wiele rodzajów noży, które różnią się między sobą nie tylko wielkością, lecz także rodzajem ostrza i mają zupełnie różne przeznaczenia! Właśnie w tym poście zdradzę wam, jakie powinny być noże kuchenne i ile jest rodzajów noży oraz czym się charakteryzują.

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania noża?

Tak jak wspomniałam na początku, nóż MUSI być ostry. Przy ostrym nożu, niemal nie musimy wkładać wysiłku w krojenie, a dodatkowo jest mniejsza szansa, że się skaleczymy. Dlaczego jest mniejsza szansa? Kiedy musimy włożyć dużo siły w pokrojenie czegoś, nóż może nam się „omsknąć” i wbije się z całej naszej siły, którą wkładamy w krojenie w naszą dłoń… Warto też wspomnieć, że dzięki odpowiednio ostremu nożowi, produkty spożywcze, które kroimy będą wyglądać ładnie i estetycznie. Krojąc tępym nożem, owoce mogą zamienić się w mus owocowy, a chleb w bułkę tartą. Podczas kupowania warto sprawdzić jak rączka noża leży nam w ręce. Nie może być ona zbyt mała, ani też za długa. Operowanie nożem powinno być przyjemne i powinno umożliwiać nam precyzyjne krojenie. No i zerknijcie też podczas kupowania na sam wygląd noża, w końcu będzie ozdobą i chlubą waszej kuchni!

Jakie rodzaje noży warto wybrać?

Rodzaje noży:

  • Noże do chleba – Tego delikwenta chyba każdy kojarzy. Gdy kupujemy cały zestaw noży on wyróżnia się spośród innych długim, ząbkowanym ostrzem. Przy użytkowaniu noża do chleba warto pamiętać o odpowiedniej desce. Najlepszą opcją jest deska drewniana, na desce plastikowej nóż szybko się stępi.
  • Jarzyniaki – Inaczej, noże do warzyw i owoców. Jarzyniak charakteryzuje się bardzo krótkim i gładkim ostrzem. Jest uniwersalny i może nadawać się praktycznie do wszystkiego, ale najlepiej sprawdza się przy obieraniu warzyw i owoców.
  • Noże masarskie – Nie, to nie tylko noże dla hodowców bydła na mięso czy myśliwych polujących na zwierzynę. Nóż masarski to narzędzie niezbędne w codziennej obróbce mięsa, ryb, a nawet przy krojeniu wędlin. Noże masarskie dodatkowo dzielą się na noże do trybowania, noże do skórowania oraz noże do krojenia mięsa, a także tasaki rzeźnickie. Nam jednak spokojnie wystarczy jeden porządny nóż do krojenia mięsa.
  • Noże uniwersalne – To noże, których jest najwięcej i który jest najlepszy dla osoby, która sama nie wie do czego noża potrzebuje. Noża możemy używać alternatywnie zamiast pozostałych, specjalistycznych noży. Noże uniwersalne możemy dostać w różnych rozmiarach, ale zazwyczaj są dość długie.
  • Noże szefa kuchni – Nóż szefa kuchni to zawsze ten największy nóż. Jego zastosowanie jest bardzo ogólne: siekanie, krojenie, szatkowanie, porcjowanie czy wykrywanie, ten nóż poradzi sobie ze wszystkim!

Noże stalowe a noże ceramiczne

Czym się różnią noże stalowe od ceramicznych? Ceramiczne na pewno są znacznie twardsze od stalowych i zdecydowanie dłużej trzymają swoją ostrość, ale jest i druga strona medalu… Noży, które się stępiły nie da się naostrzyć tak łatwo jak noży salowych. Musimy oddać noże do specjalisty, albo też nabyć specjalną ostrzałkę do noży ceramicznych. Noże ceramiczne nie rdzewieją, nie odbarwiają się, nie mają zapachu i nie wchodzą w żadne reakcje z żywnością, a dodatkowo mają właściwości bakteriobójcze. Jednocześnie noże ceramiczne nie nadają się do wszystkiego. Twarde produkty powinniśmy kroić nożami stalowymi. Dlaczego? Noże ceramiczne chociaż twardsze od metalowych, są znacznie bardziej podatne na wyszczerbienia i pęknięcia, a to prowadzi do całkowitego zniszczenia noża. Z tych samych powodów odradza się przy użytkowaniu noży ceramicznych szklanych i marmurowych desek do krojenia.

Polecane marki noży kuchennych

Jednymi z najbardziej polecanych marek noży kuchennych są noże Gerlach. Noże tej polskiej marki są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej i posiadają dopracowane, idealnie wpasowujące się w dłoń uchwyty. Noże kuchenne Gerlach zapewniają bezpieczeństwo użytkowania, jednocześnie wyróżniając się prostym i ciekawym designem, który wpasuje się w każdą kuchnie! Gerlach oferuje szeroki zakres noży kuchennych w bloku. Drewniane bloki i rączki nadadzą się idealnie do bardziej klasycznych, a wręcz staromodnych wnętrz. Do nowoczesnych, utrzymanych w sterylnym niemal ładzie i harmonii kuchni wpasują się nowoczesne komplety noży w lakierowanych białych lub czarnych blokach ze stalowymi uchwytami. Inne godne polecenia noże to noże marki Gerpol i SSW Germany. Marki oferują wysokiej jakości noże stalowe oraz akcesoria takie, jak obieraczki do warzyw, nożyce kuchenne czy noże do pizzy.