Coraz częściej do swojej kuchni wybieracie klasyczny czajnik emaliowany. Dlaczego? Zalet jest bardzo dużo. Dla wielu czajnik emaliowany jest symbolem domowego ciepła, przypomina dawne czasy, kiedy stal nierdzewna i czajniki elektryczne były rzadkością w polskich domach.  Jest to przede wszystkim produkt tradycyjny, co nie znaczy, że staromodny. Dziś czajniki emaliowane produkowane są według aktualnych trendów. Przykładem są chociażby jednokolorowe czajniki w bieli czy beżu oraz czajniki emaliowane na kuchenkę indukcyjną. Mówiąc o zaletach nie można zapomnieć o zdrowotnych właściwościach samej emalii, którą pokryty jest czajnik. Emalia to powłoka bezpieczna dla zdrowia, nie przepuszcza żadnych substancji chemicznych do wody oraz nie zmienia jej smaku. Aspekt ten jest ważny szczególnie dla alergików.

 

Klasyczny czajnik emaliowany oraz czajnik emaliowany retro.

Dawniej klasycznym czajnikiem był czajnik emaliowany z piękna, kolorową kalką. Kalki kolorowe do dziś są bardzo popularne i są chętnie wybierane przez polskich konsumentów. Klasyczne czajniki emaliowane były zdobione kalkami w kwiaty, warzywa czy ozdobne kurki. Te w maki i słoneczniki to tradycja. Dziś również produkowane są czajniki emaliowane zdobione. Zdobienia te są reprodukcją lub całkiem nowym wzorem. Oprócz tradycyjnie zdobionych czajników emaliowanych w kwiaty można spotkać również czajniki z nowoczesnymi kalkami z napisem lub ilustracją. Nie zapominajmy również o pięknych jednokolorowych czajnikach emaliowanych – takie czajniki to elegancja i nowoczesność w jednym. Najlepszym przykładem są czajniki w kolorze bieli, czerni, beżu i czerwieni, które znaleźć można w naszym sklepie internetowym. A które to czajniki retro? Według mnie do wnętrz retro warto dodać czajnik emaliowany z metalowym lub bakelitowym uchwytem, bez gwizdka. Retro czajnik emaliowany jest najczęściej ozdabiany kwiatami. W takim czajniku można zagotować wodę lub zaparzyć herbatę. Wybór zastosowania zostawiam Wam.

 

Jaki czajnik jest najzdrowszy?

Poruszając temat czajników emaliowanych nie sposób wspomnieć o ich zaletach zdrowotnych. Czajnik bezpieczny dla zdrowia to czajnik z emalią w środku. Zaznaczam, że w środku, ponieważ na rynku można spotkać wiele stalowych czajników emaliowanych tylko na zewnątrz. To nie jest ten sam produkt co czajnik emaliowany z powłoką po obu stronach. Aby uniknąć pomyłki przy zakupie przez internet, polecam dokładne czytanie opisu produktu. Dlaczego emalia jest bezpieczna dla zdrowia? Przede wszystkim dlatego, że emalia to powłoka ze sproszkowanego szkła. Mimo stalowej konstrukcji zaliczane są do naczyń ceramicznych. Emalia chroni przed przedostawaniem się do żywności związków chemicznych zawartych w metalu. Idealnie krystaliczna powłoka nie wchodzi w reakcję z żywnością oraz zapobiega rozwój bakterii. Aby powłoka zachowała swoje właściwości należy ostrożnie obchodzić się z czajnikiem emaliowanym podczas usuwania kamienia. Nie polecam używania octu, ponieważ jest mocnym kwasem i mimo dobrej jakości czajnika, powłoka emaliowana może zostać uszkodzona. Na rynku jest wiele delikatnych i skutecznych środków do usuwania kamienia, które warto wypróbować.

 

Emaliowany czajnik na gaz.

Klienci poszukujący czajnika na gaz wybierają właśnie czajnik emaliowany. Na pewno wynika to z tradycji i przyzwyczajenia. Emaliowany czajnik na gaz kojarzymy z naszymi babciami. Nie ukrywam, że kupno nowego czajnika emaliowanego dla babci to świetny pomysł, aczkolwiek taki czajnik to również produkt zwolenników nowoczesnego designu. Połączenie kuchenki gazowej z naczyniami emaliowanymi to najbardziej prozdrowotna kompozycja. O zaletach emalii wspomniałam już wcześniej, a zaletą kuchenki na gaz jest ogrzewanie przez ogień. Gotowanie na ogniu zachowuje strukturę cząsteczkową pożywienia, a to pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i metabolizm.

Rada dla osób używających czajników emaliowanych na kuchence gazowej: przy gotowaniu wody ustaw palnik tak, aby ogień nie wychodził na ściany czajnika. W ten sposób oszczędzisz gaz, bo ogień będzie ogrzewał tylko czajnik, a nie atmosferę oraz oszczędzisz czajnik przed zabrudzeniem.

 

Emaliowany czajnik na indukcję

Czajnik na indukcję przyjął się na dobre w polskich domach. Szczególnie tam, gdzie są dzieci lub osoby starsze i gdzie ważne jest bezpieczeństwo. Kuchenka indukcyjna nie nagrzewa się, dopóki nie postawimy na niej naczynia. Czy czajnik emaliowany może być stosowany na indukcji? Oczywiście. Polecamy go osobom, które lubią łączyć tradycję z nowoczesnością oraz tym, którzy cenią prozdrowotne zalety emalii. Zawsze podkreślam, że wybór czajnika emaliowanego na indukcję, czy inny rodzaj kuchenki domowej, to oszczędność miejsca i blatu do pracy. Tak więc można powiedzieć, że czajnik emaliowany to naczynie ergonomiczne. A do tego ładnie wygląda. Czy może być lepiej?