To, co możemy przygotować wcześniej, aniżeli w dzień wigilii warto zrobić, żeby mieć więcej spokoju przed świętami! Kluski z makiem to tradycyjna, wigilijna potrawa, z której zarówno surowy makaron, jak i masę makową możesz zamrozić, a po odmrożeniu zagrzać i podać na świąteczny stół!

Przepis na kluski z makiem

Składniki na masę makową:

  • 0,5 kg niebieskiego maku
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 70 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych moreli
  • 20 g masła

Składniki na kluski:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Mak zalewamy około 700 – 800 ml wody. Mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut. Odcedzamy mak przez drobne sito i odstawiamy nad miskę na około 20 minut, aby się jeszcze odsączył.

Następnie mak mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa z nakładką o najmniejszych oczkach.

Do ostudzonego maku dodajemy posiekane morele  oraz orzechy i wszystkie pozostałe składniki masy makowej, całość gotujemy przez maksymalnie 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.

Masa jest gotowa, kiedy masło się rozpuści, a całość jest jednolita.

Następnie przygotowujemy ciasto na kluski. W misce mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy je w jednolitą masę.

Ciasto zawijamy w folię i pozostawiamy na 20 minut. Następnie ciasto obsypujemy mąką i urywamy po malutkim kawałku formując w palcach podłużne kluski.

Gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 4 minuty.

Świeżo ugotowane kluski mieszamy z masą gotową i gotowe!