Dziś bardzo prosty przepis na ciekawe śniadanie lub szybki deser. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kruszonki w każdej postaci. Najważniejsze, aby ilość masła się zgadzała, bo masło daje niezapomniany aromat. Aktualnie mamy sezon na śliwki i brzoskwinie, dlatego też te owoce wylądowały w brytfannie emaliowanej. Do pieczenia wybrałam małą brytfankę emaliowaną w kolorze bazaltowy szary. Brytfanna emaliowana do ciast jest niska i posiada dwa uchwyty. Występuje najczęściej w jasnych kremowych kolorach lub w bieli. No i co najważniejsze jest bardzo vintage.

Kruszonka bezglutenowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Od klasycznej różni się tylko rodzajem wykorzystanej mąki. Można ją przygotować z mąki ryżowej, kokosowej, jaglanej czy owsianej w równych proporcjach z mąką ziemniaczaną. Do swojej kruszonki wykorzystałam mąkę ryżową i kokosową w równych proporcjach. I wyszła ciekawa z lekko kokosowym posmakiem.

Przepis na owoce jesienne pod kruszonką bezglutenową

Składniki na kruszonkę: 

  • 60 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki kokosowej 
  • 75 g masła 
  • 4 łyżki cukru

Owoce: 

  • 15 śliwek węgierek 
  • 3 brzoskwinie 
  • miód lub cukier

Do przygotowania przyda się: 

Brytfanna emaliowana do deserów

Najpierw przygotuj kruszonkę. Wsyp wszystkie mąki i cukier do miski, masło pokrój na kawałki i dorzuć do mąki. Wymieszaj wszystkie składniki ręką, tak jak w przypadku tradycyjnej kruszonki. Mieszaj aż do momentu, gdy będzie można ulepić kulkę. Ulepioną kulkę włóż do zamrażalnika na 10-15 min. W międzyczasie pokrój owoce na kawałki, usuń pestki i ułóż na dnie brytfanny. Posyp je cukrem lub polej miodem. Tak przygotowane owoce posyp kruszonką startą na tarce lub pokruszoną palcami. Piecz ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż kruszonka się zarumieni, a owoce puszczą sok.

Owoce z kruszonką podawaj z łyżką jogurtu na śniadanie lub z lodami jako deser. Najlepiej smakują na ciepło.