Naczynia żaroodporne to naczynia wykonane z różnych materiałów i w różnych kształtach, które łączy jedno: są żaroodporne, czyli można w nich piec w piekarniku. A co można w takim naczyniu robić? Lasagne, owoce pod kruszonką, a nawet domowej roboty frytki! Zależnie od tego, jaki posiłek chcemy przyrządzić dostosowujemy kształt, rozmiar i pojemność naczynia. Do przyrządzenia takich na przykład frytek, najlepsze będzie szerokie, ale raczej płytkie naczynie, a do makaronowej zapiekanki już zdecydowanie wyższe. Jeżeli chcemy zrobić małe desery jednoosobowe, to sięgniemy natomiast po niewielkie kokilki. Często wybieramy konkretne naczynia żaroodporne z uwagi na ich wygląd. Jeśli przyrządzamy kilkuwarstwową zapiekankę makaronową, doskonale będzie ona wyglądać w szklanym naczyniu żaroodpornym, które wyeksponuje jego zawartość. Design naczyń możemy również dostosowywać do wystroju naszego salonu, często bowiem potrawa z piekarnika ląduje od razu na stole i tam dopiero goście nakładają sobie porcje.

Dlaczego warto używać naczyń żaroodpornych?

  1. Potrawy przyrządzane w naczyniach żaroodpornych nie wymagają dodatkowych porcji tłuszczu, są więc znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne.
  2. Naczynia żaroodporne to ogrom produktów, o różnych rozmiarach, kształtach i kolorach.
  3. W naczyniu żaroodpornym możemy również odgrzać posiłek z poprzedniego dnia.
  4. W naczyniach żaroodpornych możemy przyrządzić niemal każdy posiłek: mięsa, warzywa, ryby, makarony, kasze
  5. Naczynia żaroodporne są zwykle bardzo ładne, można w nich podawać potrawę na stół.

Rodzaje naczyń żaroodpornych

  • Żaroodporne naczynia ceramiczne lub porcelanowe

Porcelana to bardzo wdzięczny wybór. Naczynie porcelanowe wygląda bardzo efektownie, a dodatkowo jest niezwykle wytrzymałe. Porcelana jest spiekana w bardzo wysokich temperaturach, przez co nie wciąga wody i jest łatwa w utrzymaniu w czystości. Dodatkowo naczynie porcelanowe może wytrzymać temperatury do aż 1200 st. C! Porcelana ma słabą przewodnodność temperatur, co jest zaletą, ponieważ po upieczeniu potrawa w naczyniu na długo pozostanie ciepła. Co ciekawe, porcelanowe naczynie znosi też znakomicie bardzo niskie temperatury, można je bezpiecznie włożyć do zamrażarki.

Porcelanowe naczynie żaroodporne w kształcie serca 25 cm Karolina - 24,90 zł
  • Żaroodporne naczynia szklane

Naczynia szklane często sprzedawane są wraz z podgrzewaczami, co jest ogromną zaletą. Dzięki temu możemy po przyrządzeniu potrawy podać ją na stół bez obaw, że po czasie danie wystygnie. Szczególnie godne polecenia są szklane naczynie żaroodporne marki Termisil, które znoszą zakres temperatur od -25 st. C. do aż 300 st. C, możemy go więc bezpiecznie używać w piekarniku i wkładać do lodówki. Chociaż oczywiście trzeba pamiętać, aby nie narażać szkła na szok termiczny. Szklane naczynie żaroodporne jest bardzo higieniczne, można myć je ręcznie lub w zmywarce. Godne uwagi są także naczynia żaroodporne Limpo.

Szklane naczynie żaroodporne 5,8 l Termisil - 44,90 zł
  • Żaroodporne naczynia żeliwne

Naczynie żeliwne to inwestycja, która zwróci nam się najlepiej. Odpowiednio pielęgnowane żeliwo, zostanie z nami na całe dekady. Naczynia żeliwne są praktycznie niezniszczalne, jedynym ryzykiem dla nich, mogłoby byś upuszczenie ich z dużej wysokości. Potrawa w naczyniu żeliwnym zabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Naczynie żeliwne jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością i higieniczne. O czym jednak należy pamiętać to o odpowiedniej pielęgnacji naczynia. Naczynie żeliwne należy myć jedynie ręcznie, a zaraz po umyciu powinno być dokładnie osuszone.

Żeliwne naczynie żaroodporne 26 cm Brizoll - 79,90 zł