Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Najsmaczniejsze rodzaje hummusu

Masz ochotę na pyszny hummus? Możesz zrobić go w domu! Kiedyś pojawił się już tutaj przepis na klasyczny hummus, możesz znaleźć go tutaj (Międzynarodowy Dzień Hummusu — Domowy Hummus). Dzisiaj prezentuję Wam trzy przepisy na moje ulubione, proste do zrobienia pasty! Hummus najlepiej podawać w miseczkach, na dużych paterach z pokrojonymi, surowymi warzywami i krakersami.

Przepis na hummus z papryką

Składniki:

  • 180 g ciecierzycy
  • 100 ml wody
  • 20 ml oliwy
  • 10 ml syropu klonowego
  • 2 papryki
  • 0,5 cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • pietruszka
  • sól

Przygotowania zaczynamy już poprzedniego dnia. Ciecierzyce zalewamy wodą i odstawiamy na noc.

Następnego dnia wodę odlewamy, przepłukujemy ziarno i gotujemy do miękkości.

Paprykę kroimy na pół i wykrajamy z niej gniazda nasienne. Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 150 st.C. około 45 minut.

Z cytryny wyciskamy sok, a czosnek przeciskamy przez praskę. Zioła siekamy drobno.

Czekamy aż ciecierzyca i papryka ostygną.

Do blendera wrzucamy wszystkie składniki prócz ciecierzycy. Blendujemy. Stopniowo dodajemy ciecierzycę, blendując na gładką masę.

Przepis na hummus z burakiem

Składniki:

  • 300 g buraków
  • 180 g ciecierzycy
  • 120 ml oliwy
  • 10 ml syropu klonowego
  • 0,5 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 2 łyżeczki sezamu
  • koperek
  • pietruszka
  • sól

Przygotowania zaczynamy już poprzedniego dnia. Ciecierzyce zalewamy wodą i odstawiamy na noc.

Następnego dnia wodę odlewamy, przepłukujemy ziarno i gotujemy do miękkości.

Buraki obieramy, rozkrajamy na mniejsze kawałki i pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku przez 80 minut w temperaturze 150 st.C.

Z cytryny wyciskamy sok, a czosnek przeciskamy przez praskę. Zioła siekamy drobno.

Czekamy aż ciecierzyca i buraki ostygną.

Do blendera wrzucamy wszystkie składniki prócz ciecierzycy. Blendujemy. Stopniowo dodajemy ciecierzycę, blendując na gładką masę.

Przepis na hummus z pietruszką

Składniki:

  • 180 g ciecierzycy
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 0,5 cytryny
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka buraczanej melasy
  • pietruszka
  • sól

Przygotowania zaczynamy już poprzedniego dnia. Ciecierzyce zalewamy wodą i odstawiamy na noc.

Następnego dnia wodę odlewamy, przepłukujemy ziarno i gotujemy do miękkości.

Z cytryny wyciskamy sok. Pietruszkę siekamy drobno.

Czekamy aż ciecierzyca ostygnie.

Do blendera wrzucamy wszystkie składniki prócz ciecierzycy. Blendujemy. Stopniowo dodajemy ciecierzycę, blendując na gładką masę.