Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Noworoczne postanowienie w parze

Noworoczne postanowienia w parze, znaczy na parze, bo o tym będzie mowa właśnie, o przerzuceniu się na garnki do gotowania na parze. Jak co roku postanawiamy się zmienić. Chcemy być lepsi dla siebie i innych. Chcemy być bardziej aktywni fizycznie, zdrowo się odżywiać, poświęcać więcej uwagi najbliższym, uczyć się, doskonalić, biegać, pływać itd. można tak wymieniać bez końca.  Zachęcam do zmiany nawyków związanych z przygotowywaniem potraw, a dokładnie do gotowania na parze. W asortymencie naszego sklepu znajdziesz różne garnki do gotowania na parze. Produkt, który pozwoli Ci zrealizować obietnicę zdrowego odżywiania, stosowania zbilansowanej diety i zrzucenia zbędnych kilogramów. Zatem do dzieła. Dlaczego warto gotować na parze?

Po co gotować na parze?

Gotowanie na parze to przede wszystkim najlepszy sposób na zachowanie naturalnego smaku, koloru i wszystkich wartości odżywczych potraw. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, ile dobroczynnych składników dla naszego organizmu tracimy w trakcie obróbki cieplnej. Na domiar złego używamy wiele niezdrowych i kalorycznych dodatków typu smalec, panierki, czy ciężkie sosy na bazie majonezu i mąki.

Garnek do gotowania na parze – o czym należy pamiętać?

  • warzywa gotujemy najlepiej w całości lub w dużych kawałkach,
  • pozostawiamy przerwy między poszczególnymi składnikami,
  • mrożone rzeczy uprzednio rozmrażamy,
  • potrawy doprawiamy wcześniej, lub podczas marynowania, możemy także doprawić gotującą się wodę,
  • używamy jak najwięcej ziół, które wzbogacą smak potraw,
  • wybieramy mięsa, które nie wymagają długiej obróbki cieplnej,
  • na parze możemy przygotować wszystko z wyjątkiem grzybów.

Gotowanie na parze to nie tylko kwestia szczupłej sylwetki, to przede wszystkim zdrowie i zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby cywilizacyjne typu miażdżyca czy cukrzyca. Nieprawdą jest, że potrawy gotowane na parze są jałowe i niesmaczne. Weźmy na przykład brokuły. Kiedy rozgotujemy je w wodzie, zamieniają się w papkę bez smaku, ale już krótko ugotowane na parze brokuły są chrupiące i wyraziste w smaku. Z odrobiną masła i soli polubią je nawet najwięksi przeciwnicy zieleniny. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Nowy Rok to nowe wyzwania.

Garnki do gotowania na parze – przegląd

Z asortymentu naszego sklepu możesz wybrać różne rodzaje garnków do gotowania na parze. Dla miłośników emalii polecam garnek do gotowania na parze emaliowany z naszej miejscowej fabryki Emalia Olkusz. Jeśli w swojej kuchni używasz garnków ze stali, wybierz garnek do gotowania na parze z podobnej serii. Garnek do gotowania na parze z serii Elo Rubin marki Elo Germany pasuje do kompletu garnków o tej samej nazwie. Dla osób bardziej wymagających polecam również 3-elementowy garnek do gotowania na parze marki SSW Germany.