Czy wiecie, że dziś Światowy Dzień Jaja? Z tej okazji dzisiaj przepis na omlet, ale nie zwyczajny! Omlet na patelni zwykle sprawia dużą trudność mniej doświadczonym kucharzom. Problemem zwykle jest jego przewrócenie. Tutaj w przypadku omletu z piekarnika ten problem znika! Żeby nie było nudno, omlet ten przygotowałam z dodatkiem warzyw. Porcja w przepisie sprawdzi się dla dwóch – trzech kokilek lub jednego niedużego naczynia żaroodpornego.

Przepis na zapiekany omlet z cukinią

Składniki:

  • 4 jajka
  • 0,5 cukinii
  • 50 g sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 0,5 papryki
  • świeża bazylia
  • świeży koperek
  • sól i pieprz
  • masło

Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy przez parę minut. Bazylię i koperek kroimy drobno i dodajemy do jajek. Mieszamy ponownie.

Cukinię i ser żółty ścieramy na tarce. Pomidora oraz paprykę kroimy w kostkę.

Wszystkie warzywa wrzucamy do masy jajecznej, dodajemy do niej także większość sera żółtego i mieszamy.

Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Naczynie smarujemy masłem i zalewamy masą  jajeczną. Górę posypujemy resztą sera żółtego i jeszcze odrobiną bazylii oraz koperku.

Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C. na 20 minut.