fot. ze strony Gerlach.pl

PATELNIA GRILLOWA – PRZEGLĄD PRODUKTÓW I MAREK

W dzisiejszym artykule piszemy o patelniach grillowych. Patelnia grillowa to produkt, który daje nam wiele możliwości – od grillowania mięs po warzywa. Tutaj dowiesz się jakie patelnie grillowe mamy na rynku oraz jak smażyć na patelni grillowej.

JAKI RODZAJ PATELNI GRILLOWEJ WYBRAĆ?

Oferta patelni do grillowania jest bardzo szeroka. Możemy wybierać pomiędzy materiałem z jakiego zostały wykonane, pomiędzy kształtem oraz kolorem. Dzisiejszy rynek oferuje nam również niestandardowe formy patelni o ciekawym, nowoczesnym designie. W dalszej części pokażemy Wam o jakie patelnie chodzi. Ze względu na materiał mamy do wyboru patelnie grillowe aluminiowe, stalowe oraz żeliwne. Patelnia grillowa z aluminium i stali posiada powłoki nieprzywierające. Jest to zazwyczaj teflon lub inne rodzaje powłok mineralnych. Patelnie żeliwne są najczęściej emaliowane. Biorąc pod uwagę kształt patelni grillowej najbardziej popularna jest patelnia grillowa kwadratowa. Ciekawą alternatywą dla tego kształtu są okrągłe patelnie do grillowania. Powłoki stosowane na patelniach stalowych i aluminiowych to najczęściej teflon oraz innego rodzaju powłoki nieprzywierające typu mineralna, ceramiczna czy marmurkowa.

NA JAKIEJ PATELNI SMAŻYĆ BEZ TŁUSZCZU?

Patelnia grillowa, jak sama nazwa wskazuje, służy do grillowania, czyli beztłuszczowego smażenia, w szczególności mięsa. Grillowanie ma na celu wytopienie tłuszczu z mięsa i nadanie mięsu charakterystycznego posmaku. Wybierając patelnię grillową sprawdźmy, z jakiego materiału została wyprodukowana i jaką powłoką jest pokryta. Chcąc smażyć bez tłuszczu wybierz patelnię z powłoką nieprzywierającą. Sprawdzi się w szczególności patelnia z powłoką ceramiczną, marmurkową i mineralną.  Do beztłuszczowego smażenia nie nada się patelnia grillowa aluminiowa, a także ta pokryta powłoką emaliowaną, które świetnie sprawdzą się do duszenia. Do patelni żeliwnej grillowej pokrytej powłoką emaliowaną wystarczy odrobina tłuszczu, bądź wody. Patelnia pokryta nieprzywieralną powłoką to także atut w kwestii funkcjonalności. Jest łatwa do mycia, a jedzenie łatwo od niej odchodzi – nie ma konieczności jej szorowania, dlatego odpowiednio pielęgnowana posłuży na długie lata. Pamiętajmy też o naszym zdrowiu. Smażenie na minimalnej ilości tłuszczu, a najlepiej duszenie na wodzie jest lepszą formą obróbki termicznej niż tradycyjne smażenie, biorąc pod uwagę kwestie zdrowotne i dietetyczne.

PATELNIA GRILLOWA: MATERIAŁ

Wybór patelni do grillowania jest bardzo duży na rynku. Zazwyczaj przy wyborze patelni do grillowania skupiamy się na materiałach, z których zostały wykonane. Najczęściej spotykaną patelnią grillową na rynku jest patelnia z odlewu aluminium. Technika odlewania z aluminium daje producentom możliwość wykonania kształtu na życzenie. Metoda ta jest najczęściej wykorzystywana ze względu na potrzebę wykonania rowków w patelni grillowej. Popularna jest również patelnia żeliwna z żeliwa naturalnego lub z powłoką nieprzywierającą, które odznaczają się wysoką jakością i trwałością przez lata przy odpowiedniej konserwacji i użytkowaniu.

Patelnia grillowa aluminiowa – jest to patelnia, która powstaje z odlewu aluminium. Technika odlewu z aluminium pozwala na uzyskanie naczyń o różnym kształcie. Na rynku można znaleźć patelnie aluminiowe kwadratowe oraz okrągłe. Patelnie aluminiowe są przede wszystkim lekkie i bardzo wygodne w użyciu. Patelnie aluminiowe posiadają różne powłoki nieprzywierające (różne nazwy świadczą o różnicach w składzie). Patelnia z powłoką nieprzywierającą ma wiele zalet. Jedna z najważniejszych to łatwe czyszczenie i usuwanie przypalonych resztek jedzenia. Wymagają mniejszej ilości tłuszczu do smażenia, dzięki temu ograniczamy kaloryczność przygotowywanego dania. Nie polecamy smażenia bez dodatku tłuszczu, ponieważ nawet najlepsza patelnia może ulec uszkodzeniu. Dodatkowo patelnie aluminiowe szybko się nagrzewają. Dzięki technologii warstwowego dna, posiadają one dysk stalowy i są kompatybilne z kuchenkami indukcyjnymi.

Patelnia do grillowania żeliwna – żeliwna patelnia to produkt wysokiej jakości. Patelnie żeliwne z naturalnego żeliwa mogą wzbogacać smak potraw. Mówi się nawet, że dania smażone na patelni żeliwnej smakują wyjątkowo. Ze względu na przedostawanie się żelaza do smażonych potraw, patelnie żeliwne mają swoich zwolenników i przeciwników. Patelnia żeliwna wymaga odpowiedniego użytkowania i konserwacji. Do konserwacji używa się tłuszczu, aby zamknął porowatą strukturę patelni. Patelnia żeliwna długo się nagrzewa, ale też długo utrzymuje stałą temperaturę. Jak każda inna patelnia z pofalowanym dnem, nadaje się do grillowania w warunkach domowych. Alternatywą dla patelni z żeliwa naturalnego są patelnie żeliwne z powłoką emaliowaną lub ceramiczną. Mają te same zalety co tradycyjne patelnie żeliwne, z wyjątkiem faktu, że nie trzeba ich impregnować.

Patelnia do grillowania żeliwna emaliowana – to patelnie wykonane z wysokiej jakości żeliwa, pokryte dodatkowo powłoką emaliowaną, która sprawia, że taka patelnia żeliwna jest w pełni bezpieczna dla zdrowia, a grillowanie na niej nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu. Żeliwo świetnie utrzymuje ciepło, a powłoka emaliowana wzmacnia ten efekt. Emalia jest odporna na działanie wysokich temperatur, dlatego taką patelnię możecie także wkładać do piekarnika. Patelnie emaliowana żeliwna dostepna w naszym sklepie internetowym posiada żeberkowe dno, które sprawnie odprowadzi wytapiający sie tłuszcz, a także dwa dziobki po bokach, dzięki którym szybko możecie zlać nadmiar soków. Patelnia emaliowana żeliwna nada się również do grillowania warzyw.

Patelnia ceramiczna – to patelnia pokryta wysokiej jakości powłoką ceramiczną, która zapobiega przywieraniu żywności. Patelnia ceramiczna jest łatwa w czyszczeniu, gładka powierzchnia ceramiczna nie wymaga specjalnych środków do mycia, a ponadto jest odporna na zarysowania. Patelnie ceramiczne do grillowania dostępne w naszej ofercie są sporych rozmiarów, dlatego świetnie sprawdzą się do grillowania większych ilości mięs. Są niezbędne w każdej dużej rodzinie. Ponadto są kompatybilne z każdym rodzajem kuchenek.

ZALETY STOSOWANIA PATELNI DO GRILLOWANIA

Patelnia grillowa to charakterystyczna patelnia z pofalowanym dnem. Wyraźnie uformowane rowki w patelni powodują, że mięso, które smażymy nie pływa w wytopionym tłuszczu. Jest to sposób na grillowanie w warunkach domowych. Mięso z grilla jest soczyste, chrupiące, zawiera mniejszą ilość tłuszczu i posiada wyraźnie zaznaczone, przypieczone linie jak z prawdziwego grilla. Patelnia jest to dobry sposób na smażenie bardziej dietetyczne, ponieważ smażona potrawa nie znajduje się bezpośrednio w tłuszczu jak na tradycyjnej patelni. Patelnia grillowa z powłoką nieprzywierającą jest łatwa w czyszczeniu nawet przypalonych kawałków potrawy. Należy jednak pamiętać, że patelnie przed myciem należy wystudzić, aby nie poparzyć się pryskającym tłuszczem podczas wrzucenia patelni pod wodę. Dodatkowo gwałtowna zmiana temperatury patelni może wpływać niekorzystnie na powłokę patelni, dlatego zgodnie z producentami, odradzamy takich zabiegów.

Patelnia grillowa to świetny prezent dla osób, które lubią mięsa wołowe. Szczególnie polecamy ją do przyrządzania steków z polędwicy, rostbefu czy antrykotu. Dla miłośników drobiu i wieprzowiny polecamy polędwiczki wieprzowe z grilla z sosem z zielonego pieprzu oraz pierś z kurczaka z grilla z mozarellą i pomidorkami koktajlowymi. To tylko przykładowe dania mięsne, które przychodzą nam na myśl o patelni grillowej, ale sami doskonale wiecie, że jest ich dużo więcej. Patelnia do grillowania daje nam wiele kulinarnych możliwości, dlatego też jesteśmy zdania, że jest to produkt niezbędny w każdej dobrej kuchni.

PIELĘGNACJA PATELNI DO GRILLOWANIA:

    • patelnie żeliwną należy zaimpregnować olejem przed pierwszym użyciem,
    • nie przegrzewaj patelni,
    • kontroluj smażenie , tak aby patelni nadmiernie nie przypalić,
    • przed umyciem, patelnie zostaw do ostudzenia,
    • patelnie myj delikatną ściereczką, szczególnie te z powłoką nieprzywierającą,
    • nie używaj ostrych i stalowych akcesoriów kuchennych, lepsze będą z drewna i tworzywa sztucznego,
  • przed użyciem zapoznaj się z instrukcją od producenta.

PATELNIE GRILLOWE DOSTĘPNE W NASZYM SKLEPIE:

PATELNIA GRILLOWA VALDINOX odlewana z aluminium z powłoką nieprzywierającą.

fot. Gerlach.pl

PATELNIA GRILLOWA GERLACH NATUR z powłoką ceramiczną.

fot. Gerlach.pl

PATELNIA DO GRILLOWANIA GERLACH VITALITY z powłoką ceramiczną – biała patelnia.

PATELNIA GRILLOWA TVS ITALY okrągła kremowa – SCANDI STYLE