Powoli na krzaczkach zaczynają pojawiać się słodziutkie jagody. Według ludowych przekonań sezon na jagody można uznać za rozpoczęty po św. Janie, czyli od 24 czerwca. A więc to już lada moment! Przy okazji wszystkim Janom życzę wszystkiego najlepszego!

Przepis na pierogi z jagodami

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg jagody
  • 250 ml wody
  • 50 g masła
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy jajko i ostudzone masło. Na koniec wlewamy wodę i dorzucamy szczyptę soli.

Całość mieszamy i zagniatamy do jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.

Jagody mieszamy w miseczce z cukrem.

Ciasto rozdzielamy na 3-4 części i rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką.

Z ciasta wycinamy koła, do każdego wkładamy po łyżeczce jagód i zaklejamy brzegi, najlepiej radzi sobie z tym widelec, ale można też palcami.

Gotowe pierożki odkładamy na stolnicę oprószona mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie schły.

Gdy wszystkie pierogi są gotowe, wrzucamy je porcjami do gotującej się i osolonej wody. Na raz do dużego garnka zmieści się około 15 – 20 pierogów. Najlepiej podzielić cała porcję na 3 mniejsze.

Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, pierogi powinny gotować się około 4 minut.

I gotowe! Pierogi można podawać ze śmietaną