Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Czy warto zainwestować w powidlaka do przetworów?

Maj to początek sezonu owocowego, już w połowie miesiąca możemy zacząć cieszyć się pierwszymi polskimi truskawkami, rabarbarem i dziką różą. Czerwiec natomiast obfitować będzie w czereśnie, poziomki i pierwsze maliny. To idealny czas, by zacząć przygodę z przygotowywaniem domowych przetworów!

Powidlak to duży garnek emaliowany, który służy do przygotowywania przetworów. Jak wygląda? Jego budowa jest banalnie prosta. Powidlaki zazwyczaj wyglądają jak duże garnki gastronomiczne, jednak wyposażone są przede wszystkim w grube dna, które zmniejszają ryzyko przypalenia owoców. Ponadto najczęściej posiadają specjalną wkładkę, służącą do łatwego wekowania słoików bez ryzyka pęknięcia słoika. Każdy powidlak posiada w komplecie pokrywkę, która sprawdzi się podczas duszenia owoców.

Jaki powidlak wybrać?

Emaliowany! Garnki do powideł dostępne na rynku zwykle wykonane zostają z grubej stalowej blachy pokrytej powłoką emaliowaną. Konfitury i dżemy najczęściej smażymy dla dzieci, dlatego garnek emaliowany do powideł będzie bardzo dobrym wyborem. Emalia to powłoka prozdrowotna, która niweluje ryzyko wniknięcia do jedzenia szkodliwych substancji zawartych w blachach, dlatego gotowanie w garnku emaliowanym jest w pełni zdrowe i bezpieczne, także dla alergików.

Zdecydowanie najczęściej znajdziecie w sklepach powidlaki o pojemnościach ponad 10 l. To minimalna wielkość garnka do smażenia powideł, która wystarczy na jednoczesne pasteryzowanie przetworów. Im mniejszy garnek do powideł, tym mniejsze jego dno i mniejsza ilość słoików, jakie pomieści. Dlatego decydując się na jego kupno, zwróćcie uwagę na pojemność garnka i średnicę dna. Najczęściej wybierany garnek do powideł to garnek o średnicy 32 cm.

Garnek do powideł, co jeszcze można w nim gotować?

Dzięki temu, że wkładka wewnątrz powidlaka jest ruchoma, garnek emaliowany do powideł posłuży także jako zwykły duży garnek. Można w nim z powodzeniem przygotowywać przetwory warzywne, a także gotować duże ilości potraw, szczególnie te kwaśne jak kapuśniak czy bigos. Powidlak sprawdzi się także jako duży garnek do gotowania kompotów.