Sezon na dynię jest w pełni i warto z tego skorzystać! Dynie to doskonała dekoracja, ale też fantastyczna podstawa pod słodkie i słone przekąski! Jeżeli planujesz zrobić halloweenowy lampion z dyni, to babeczki będą doskonałym rozwiązaniem, aby nie marnować wydrążanego wnętrza dyni!

Przepis na babeczki dyniowe

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g tartej dyni
  • 170 g cukru
  • 150 g oleju
  • 60 ml mleka
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 tabliczki czekolady

Surową dynię ścieramy na grubych oczkach pozbawiając ją pestek.

Do miski przesiewamy mąkę, cynamon, sodę  i proszek do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy powoli olej wciąż miksując.

Czekoladę kroimy w dość drobną kostkę i wraz z dynią dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką.

Na koniec do powstałej masy dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do formy do muffinek wkładamy jednorazowe papilotki i przelewamy do nich ciasto.

Babeczki lekko urosną, więc nie wlewaj ciasta po same brzegi!

Formę z muffinami wkładamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 170 st.C.

Smacznego!